Az Osonó Színházműhely hat megyében szervez színházi projektet hátrányos helyzetű fiataloknak


-A A+

Hat megyében szervez hátrányos helyzetű fiatalok számára színházi-szociális projektet a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely. Fazakas Misi társulatvezető arról tájékoztatott, hogy október és november folyamán kerül 19 alkalommal, 6 megyében, több mint 300 hátrányos helyzetű fiatal számára mutatják be az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadást, amelyet minden esetben egy feldolgozó színházpedagógiai foglalkozás követ.

Az Osonó Színházműhely ebben a nagyméretű projektben Kovászna, Brassó, Hargita, Maros, Kolozs és Szatmár megye Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságával, számos iskolával, kultúrházzal és polgármesteri hivatallal működik együtt. A hátrányos helyzetű fiatalok színházi és szociális nevelését célzó eseménysorozat a Román Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, mondta Fazakas Misi.A projekt egyik terméke egy dokumentumfilm létrehozása, amelyben a fiatalok elmesélik életútjukat, az identitásukat meghatározó fontosabb eseményeket, a múltjukat és azt, ahogyan önmaguk jövőképét látják. A projekt támogatja az intézményesített és hátrányos helyzetű fiatalok azon törekvéseit, hogy megtalálják életcéljukat, hiszen a speciális helyzetük miatt sokszor bizonytalanokká és kiszolgáltatottakká, valamint a társadalom által kirekesztettekké válnak.

A Fazakas Misi által rendezett produkció eddig 573. alkalommal került bemutatásra, 3 kontinens 24 országának 188 településén és 12 nemzetközi fesztiválmeghívást, illetve 2 legjobb előadás díjat tudhat magáénak. Az előadás kiinduló pontját a fiatalok személyes történetei képezik, így a fiatalokat érintő társadalmi-szociális problémákat, a magányos gyerekek, a tehetetlen szülők, a kiszolgáltatott fiatalok helyzetét és történeteit járja körbe a társulat, alátámasztva a legfrissebb romániai statisztikai adatokkal, így a feldolgozó színházpedagógiai foglalkozás és az előadás témái lehetőséget adnak a párbeszédre és közös gondolkodásra a fiatalokkal, bízva abban, hogy egy önreflexiós, önismereti folyamaton mennek keresztül.








EZT OLVASTA MÁR?

X