60 éve készült Hitchcock Psychója, 60 színésznővel forgatták újra a zuhanyjelenetet


-A A+

Csütörtökön tették közzé Alfred Hitchcock 1960-ban bemutatott Psychójának 2020 nyarán 60 színésznővel újraforgatott zuhanyjelenetét. Végh Vozó Zoltán rendező projektjében ismert magyar színésznők vettek részt, mint például Trokán Nóra, Gubás Gabi, Ónodi Eszter, Döbrösi Laura, Péterfy Bori, Szulák Andrea, Pásztor Erzsi, Brunner Márta, Haumann Petra és egy rövid kép erejéig Törőcsik Mari is.

Az alkotók közleménye szerint minden snittben másik színésznő szerepel, van aki arccal, van, akinek csak a kézfeje vagy más testrésze látszik. Az eredeti jelenetet is több színésszel forgatták, Janet Leigh csak akkor szerepelt, amikor az arca látszott, a többi jelenetben a dublőre látszik, a gyilkost is két színésznő játszotta.

Az elkészült munkában nemcsak a három perces újraforgatott jelenet látható, hanem utána felfedik azt is, hogy az egyes snittekben ki (vagy kinek a testrésze) látható. A jelenet tökéletes másolata rengeteg nehézségbe ütközött kezdve attól, hogy a bojler nem bírta a sok meleg vizet zuhanyzáskor, azon keresztül, hogy szinte lehetetlenség volt olyan zuhanyfüggönyt találni, ami pont annyira ereszti át a fényt, mint az eredeti filmben, egészen addig, hogy az amerikai csempeméret teljesen más, mint ami itthon bárhol megtalálható volt.

Külön legyártásra került a hírhedt henteskés műanyagból, a zuhanyfej és az amerikai típusú lefolyó is. A végig no-budget produkció így is rengeteg zsebpénzébe került az alkotóknak, de igazi okos low-budget megoldások születtek, mint például a motel tapétamintájának kézzel megrajzolása, A3-as papírra nyomtatása és összeragasztása. 

Tökéletes másolatot készíteni egy 60 éve forgatott amerikai filmjelenetről rettentő nehéz volt, írják közleményükben az alkotók. Olyan esetek okoztak például többnapos fejtörést, hogy 1-2 képkocka erejéig az eredetiben eláll a zuhanyvíz. Ez vajon baki volt vagy szándékos? Ezek a kérdések vezették a csapatot ahhoz, hogy kicsit jobban megértsék a filmtörténet egyik leghíresebb jelenetét. A Hitchcock Challenge Youtube-csatornáján a kisfilm mellett az egymás mellé tett régi és új jelenet, illetve a making of videó is látható.








EZT OLVASTA MÁR?

X