A kolozsvári Arta moziról gyűjtenek emlékeket, történeteket a működtetők


-A A+

A kolozsvári Művész (Arta) mozi jelenleg Románia legrégebbi filmszínháza, amely továbbra is őrzi funkcióját. 1913. október 30-án nyitott meg, és az évfordulóhoz közeledve a működtetők arra kérik a kolozsváriakat vagy az innen elszármazottakat, hogy osszák meg a mozival kapcsolatos emlékeiket, történeteiket.

A mozi története nem csak egy hely története, hanem tükrözi a múlt század szellemét, melyben a város korlenyomata, a filmtörténet, illetve az emlékezet szubjektív, személyes rétegei kereszteződnek, írják a felhívásban. Volt, aki randevúra jött a moziba, volt, aki egyetemi kurzusról lógott meg, hogy filmet nézhessen, mások évek múlva is emlékeznek egy-egy kiemelkedő filmélményre. Ezek a mikrotörténetek hozzájárulnak ahhoz, hogy minél átfogóbb kép szülessen arról, hogy mit jelentett a kolozsváriak számára a mozi.A mozi bármely korszakából származó emlékeket – fényképek, felvételek, szövegek vagy illusztrációk formájában – október 23-ig várják román, magyar vagy angol nyelven a contact@cinema-arta.ro címre, fizikai formában a mozi címén (Egyetem utca 3.), ahová be lehet vinni személyesen is, a 0724906751-as telefonszámon előre egyeztetett időpontban.

A beküldött anyagok közül hármat ajándékkal és egy hónapos online mozizásra feljogosító ARTA-Acasă bérlettel jutalmaznak.








EZT OLVASTA MÁR?

X