Új Hét címmel indult új portál A Hét 50. évfordulóján


-A A+

Az 1970. és 2006. között működő bukaresti, majd utolsó éveiben marosvásárhelyi hetilap, A Hét alapításának 50. évfordulója apropóján indított új portált a hetilap egykori rovatvezetője, Ágoston Hugó. Az Új Hét hétfőtől naponta frissül.

A Hét a Szocialista Művelődési és Nevelési Tanács társadalmi-politikai-művelődési hetilapjaként indult 1970. október 23-án Bukarestben, alapító főszerkesztője Huszár Sándor volt. A Hét indulása más magyar intézmények, a bukaresti Kriterion Könyvkiadó és az állami televízió magyar nyelvű adásának elindulása mellett egyfajta gesztus volt Ceaușescu részéről a ’68-as csehszlovákiai események után a Nyugat megnyugtatására.

Hogy mit jelentett ez a szellemi műhely a romániai magyarságnak, arról az Új Hét körkérdést indított. Aradi József, Ágoston Vilmos, Bretter Zoltán, Cseke Gábor, Cseke Péter, Láng Gusztáv, Lengyel László, Markó Béla, Nagy Miklós Kund, Novák Csaba Zoltán, Rostás Zoltán, Szabó T. Attila, Székedi Ferenc, Tamás Gáspár Miklós és Vörös T. Károly válaszai itt olvashatóak. Emellett olvasható többek között egy 1995-ös interjú Huszár Sándor alapító főszerkesztővel és Horváth Andor egykori főszerkesztő-helyettes az alapító nemzedékről papírra vetett gondolatai is.

A Hét meghatározó közszolgálati fórum és műhely volt, szellemi és lelki fogódzó a nehéz körülmények között a szó nagyon széles értelmében vett értelmiség: minden olvasó számára”, amely több mint 2100 külső munkatársat foglalkoztatott és megszólaltatta a hazai magyar humán és tudományos értelmiség legnevesebbjeit – jellemzi a lapot az Új Hét beköszönő cikkében Ágoston Hugó, aki az impresszum szerint az Új Hét főszerkesztője, főszerkesztő-helyettese, olvasószerkesztője és cenzora. Mint írja, az 50. évfordulón „a magunk módján ünnepelünk: létrehozzuk az Új Hét (www.ujhet.com) weboldalt (honlapot, portált) – amely természetesen nem akar, nem is tudna olyan lenni, mint az elődje volt, de igyekszik megőrizni, átmenteni amit lehet a szelleméből, a szándékaiból, ha már a tekintélyéből és az olvasottságából nem sikerülhet is.”

A Hét 36 éves működése több szakaszra osztható. Huszár Sándor 1983-ban leváltották a lap éléről és Lázár Edit lett A Hét főszerkesztője, 1990-ben a korábbi főszerkesztő-helyettes, Gálfalvi Zsolt vette át a feladatot, majd 2003-ban Marosvásárhelyre költözött A Hét, és Parászka Boróka lett a főszerkesztője 2006-os megszűnéséig. A Hét összes lapszáma elérhető elektronikus formában a digiteka.ro oldalon.








EZT OLVASTA MÁR?

X