Online fotóarchívum épül a lengyelországi abortusztörvény szigorítása elleni tüntetésekről


-A A+

Folyamatosan frissülő online archívumban teszi közzé a lengyelországi abortusztörvény szigorítása ellen szervezett tüntetéseken készült felvételeket fotósok egy csoportja. A különböző célú utcai demonstrációkon készült fotók az archiwumprotestow.pl oldalon, illetve az @app_app Instagram-oldalon elérhetőek.

Varsóban évtizedek óta nem látott létszámban vonultak utcára péntek este azok, akik az abortusztörvény szigorítása ellen tiltakoztak. Mint írtuk, a lengyelországi, 1993 óta érvényben lévő, Európában az egyik legszigorúbb magzatvédő törvény értelmében akkor megengedett a 12 hétnél fiatalabb magzatok elvetetése, ha a terhesség nemi erőszak következménye. Beteg magzatok esetében, valamint ha az anya élete veszélyben forog, a törvény a terhesség minden fázisában megengedi a művi abortuszt. A beteg, akár több hónapos magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást azonban tavaly megtámadták az alkotmánybíróságon, és csütörtökön született döntés: a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta a beteg magzatok művi vetélését. Az ítélet tiltakozáshullámot váltott ki Lengyelországban, péntek este százezres tüntetés volt Varsóban.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Archiwum Protestów Publicznych (@app________app) pe

Sokan beöltöztek A szolgálólány meséje című televíziós sorozat szereplőinek. A Margaret Atwood disztopikus regényén alapuló sorozatban a világban alig maradtak termékeny nők, őket pedig szexuális rabszolgatásra és szülésre kényszerítik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Archiwum Protestów Publicznych (@app________app) pe

A vállfa az abortuszpártiak nemzetközi szimbóluma, és arra utal, hogy a törvényszigorítás sok nőt, aki nem engedheti meg magának, hogy külföldi klinikák szolgáltatásait vegye igénybe, az illegális, veszélyes körülmények között végzett abortuszra kényszeríti. A vállfa a lengyelországi tüntetéseken is előkerült, gyakran véres inggel párosítva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Archiwum Protestów Publicznych (@app________app) pe

A vörös villámot szintén sok tüntető használja különböző felületeken, például szájmaszkokon is. Ez a tüntetéseket szervező Nők Sztrájkja (Strajk Kobiet) mozgalom szimbólumának része, és tervezője, Ola Jasionowska szerint figyelmeztetést jelent arra nézve, hogy nem hagyjuk, hogy a nőket megfosszák alapvető jogaiktól.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Archiwum Protestów Publicznych (@app________app) pe

A „wypierdalać” a tüntetők által skandált szlogenek egyike, nagyjából a „tűnj el” nyomdafestéket nem tűrő változata.








EZT OLVASTA MÁR?

X