Filmajánló – ezt láthatjuk novemberben az HBO Go-n és a Netflixen


-A A+

Vérbe torkolló japán lélektani dráma, erdélyi vonatkozású hidegháborús road movie, Sophia Loren új filmje, korrupcióról szóló román sorozat és a Joker is elérhető a nagy internetes tartalomszolgáltatók novemberi romániai kínálatában.

November 3-tól elérhető a Netflixen Tacusi Omori fiatal japán rendező Mother című játékfilmje, amely egy mérgező szülő-gyerek kapcsolat tragikus következményeiről szól. Akiko egyedülálló anya, aki alkoholba és alkalmi kapcsolatokba menekül, gyakran akkor is, amikor fiának, Suhejnek szüksége lenne rá, ennek ellenére betegesen ragaszkodik a gyermekéhez, és képtelen őt elengedni, amikor a fiú megpróbál szabadulni a helyzetből, ami végül gyilkossághoz vezet. 

November 4-től egy erdélyi gyökerű hidegháborús road movie vált elérhetővé a Netflixen (az HBO Go-n eddig is látható volt), a La drum cu tata, Anca Miruna Lăzărescu temesvári származású, Németországban élő rendező 2016-os filmje. A történet 1968-ban indul Aradon. Mihai és Emil testvérek, de csak a beteg apjuk miatti aggodalom köti össze őket, egyébként nagyon különbözőek: Mihai, aki orvos, megbékélt rendszerrel, bár jelentenie kell a Szekuritaténak, Emil viszont harcos ellenálló, és sokszor a bátyja menti ki a kényes helyzetekből. Kiderül, hogy az apát Drezdában megműthetik, így útra kel a család, de a prágai tavasz eseményei miatt váratlanul Németországban ragadnak, és még váratlanabbul tranzitvízumot kapnak Nyugat-Németországba, így már csak az a kérdés, hogy melyikük mit kezd a helyzettel. November 11-én debütál a Netflix új sorozata, a The Liberator, egy második világháborús történet, amelyet különleges, hibrid, élőszereplős és animációs technika ötvözésével forgattak Alex Kershaw brit újságíró könyve alapján. A négy epizód egy amerikai osztag 500 napos hadjáratát követi Szicíliától a dachaui koncentrációs tábor felszabadításáig.

November 13-ától látható ugyancsak a Netflixen Sophia Loren új filmje, az Előttem az életA fáradhatatlan olasz színésznő a holokauszttúlélő Rosa mamát alakítja, aki szárnyai alá veszi a 12 éves utcagyereket, Momót. Az idős, magányos asszony és a gyerek között szoros érzelmi kapcsolat alakul ki, megvédik egymást, szokatlan családot alkotnak a tengerparti olasz városban, ahol élnek. A filmet a színésznő fia, Edoardo Ponti rendezte.November 15-től érhető el a Netflix Golden Globe- és Emmy-díjas sorozata, a II. Erzsébet angol királynőről szóló A korona (The Crown) negyedik, utolsó előtti évada, amelyben még az Oscar-díjas Olivia Colman alakítja Erzsébet királynőt, mielőtt Imelda Staunton venné át tőle a szerepet. A negyedik évad a '80-as években játszódik, amikor Erzsébet Margaret Thatcherrel kerül szembe, Károly herceg pedig utóbb bonyoldalmasnak bizonyuló házasságra lép Lady Diana Spencerrel.

Szintén november 15-től a Mr. Robot című sorozat összes évada, az új negyediket is beleértve streamelhető lesz az HBO Go-n. A vitatott fogadtatású Bohemian Rapsodyban Freddie Mercury szerepéért Oscart nyerő Rami Malek alakítja Elliot Alderson kiberbiztonsági szakértőt, akit a titokzatos Mr. Robot bérel fel, hogy az fsociety hackercsoport tagjaként segítsen a globális forradalom kirobbantásában. Az utolsó évadban ez az underground szövetség az emberiséget a háttérből kontrolláló csoport hatalmát szeretné megdönteni.

A sorozatok mellett az HBO Go filmkínálatában is érdemes lesz szétnézni. November 15-én válik elérhetővé a sokat vitatott Joker, Joaquin Phoenix főszereplésével, amely elnyerte a velencei filmfesztivál Arany Oroszlánját, majd több Oscar-díjat is. A címszereplő színészi játékát sokan kiemelték, a vélemények inkább amiatt oszlottak meg, mert sokan az erőszakot elkövetők felmentéseként értelmezték Todd Phillips fimjét. Arthur Fleck/Joker ugyanis egyszerre bűnös és áldozat: mentális betegsége és az őt körülvevő reménytelen társadalmi helyzet miatt válik gyilkossá.Ugyancsak november 15-től a 2018-as Alelnök (Vice), Adam McKay filmje is látható lesz az HBO Go-n, csemege azoknak, akiket érdekel az amerikai politika szövevényes működése, elnökválasztási évben különösen. A film ugyanis Richard Bruce (Dick) Cheney, George W. Bush alelnökének történetét mutatja be. Cheney wyomingi elektronikai munkásból az Egyesült Államok legbefolyásosabb politikusa lesz, aki egyszerre szerető családapa és a legnagyobb politikai háttérjátékos, akiről nem sokan hallottak, pedig manővereinek hatása még évtizedek elteltével is érezhetők lesznek.

Elsőre nehéz elképzelni, hogy hogyan egy amerikai gospelkórus története hogyan tarthatja fenn az érdeklődést egy egész dokumentumfilm-sorozaton át, a november 20-án debütáló Voices of Fire című Netflix-sorozat viszont pont erre vállalkozik. Az biztos, hogy sokan kizárólag azért kattintanak majd rá, mert a gospelkórus mögött a Happy című daláról ismert Pharrell Williams és püspök nagybátyja, Ezekiel Williams áll.November 22-én új román sorozatot mutat be az HBO, amely az HBO Go-n is elérhető lesz, hetente közzétett epizódokkal. A Bani Negri (pentru zile albe) abból a kényelmetlen igazságból indul ki, hogy senki sem teljesen ártatlan. Rendezője az a Daniel Sandu, aki első játékfilmjével, az ortodox teológiai szeminárium játszódó Un pas în urma serafimilor cíművel 8 díjat besepert a Gopo-gálán, de az HBO-nál sem új, hiszen ő volt a korábbi román gyártású sorozat, a Hackerville egyik forgatókönyvírója. A Bani Negri (pentru zile albe) főszereplője két közlekedési lámpákra szakosodott technikus, Doru és Ionel (Alexandru Papadopol és Cristian Bota), akik viccből arról fantáziálnak, hogy hogyan lehetne a forgalmi jelzőlámpákat úgy manipulálni, hogy így könnyen kirabolhatóvá váljon egy pénzszállító autó. Végül akaratuk ellenére kénytelenek közreműködni az ötletük megvalósításában.








EZT OLVASTA MÁR?

X