Csíkszeredai és kolozsvári zenekar nyert a VI. Legszebb Erdélyi Magyar Dal versenyen


-A A+

Karanténdalok taroltak a VI. Legszebb Erdélyi Magyar Dal versenyen: a 25 év alatti kategória első díjasa a csíkszeredai Kvab zenekar lett Ágyban kávé című dalukkal, a 25 év feletti kategória első helyezettje pedig a kolozsvári A Csajod zenekar Az első tartalék című számukkal. A Peron Music Alapítvány Újfalusi Gábor-díját szintén A csajod zenekar nyerte el, akik így részvételt nyertek az Öröm a zene! Kárpát-medencei tehetségkutató-versenyre.

A Legszebb Erdélyi Magyar Dal (LEMD) pályázat fő célja, hogy felhívja az erdélyi magyar zenekarok figyelmét az anyanyelven való alkotás fontosságára, díjakkal bíztassa őket, és lehetőséget teremtsen arra, hogy a legjobb dalokat megalkotó zenekarok méltó körülmények között mutatkozhassanak be a nagyközönségnek – írják a szervezők a honlapon.

Idén a Legszebb Erdélyi Magyar Dal „korona-verziójának” gálaestjét online tartották, az esemény Facebook-oldalán. A tavalyi nyertes, a Szintaxis zenekar nyitotta meg a gálát a Gyere madár című dalával, majd az est házigazdája, Birtalan Albert köszöntötte a nézőket. Mint mondta, idén a zsűri 24 dal közül választotta ki a nyerteseket.

A továbbiakban az online esemény stúdiójában Tamás Csilla, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület ifjúsági szervezetének elnöke, illetve Kovács Lilla, az esemény főszervezője beszéltek a versenyről. Kovács Lilla elmondta: a legnagyobb probléma a technikai akadály volt, ám idén nehezebb volt a szervezés is, mivel nem láthatták személyesen a zenekarokat, nem tudták megismerni őket, és csak a bemutatkozók alapján tudtak értékelni. Tamás Csilla a verseny kezdeteiről mesélt, elmondása szerint 2014-ben kezdtek el rajta gondolkodni, mivel hiába voltak kisebb tehetségkutatók, de nem volt egy Erdély egész területét lefedő verseny, és olyan sem, amely kiemelten a magyar anyanyelvű dalok születését támogatná. Akkor ők úgy érezték, hogy fontos lenne az, hogy az erdélyi zenekarok az anyanyelvükön szólaljanak meg, így 2015-ben elindították a LEMD első kiadását.

Az esemény gálaestjén a zsűri tagjait is megismerhettük, az idei dalokat Papp Levente, a Kolozsvári Rádió műsorvezetője, zenei-szerkesztője, Nagy Egon ,a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium magyartanára, Gáborá-Máté Éva, a Knock Out zenekar énekese, illetve Nicuța Alin, a 4S Street zenekar énekese díjazta.  

Az eseményen a Legszebb Erdélyi Magyar Dal tiszteletbeli zsűritagja, André Ferenc költő, slammer, a kolozsvári Helikon folyóirat szerkesztője is véleményt mondott az idei mezőnyről. Szerinte az erdélyi magyar zenei szcéna folyamatosan fejlődik, aminek nagyon örül, mivel sokáig az volt az érzése, hogy az erdélyi zenekarok megrekedtek, és „a magyarországi zenekarokat próbálják utánozni”, ám az idei mezőnyben azt látta, hogy a zenekarok egyre inkább alakítanak ki „újfajta megszólalást”.

Az esemény végén kihirdették VI. Legszebb Erdélyi Magyar Dal verseny nyerteseit. A 25 év alatti kategória első helyezettje a Kvab zenekar Ágyban kávé című dalával, a második helyezett a House of Pioneers zenekar Életünk Tavaszán című dala, a harmadik helyezett pedig az RKS Eltűntél című száma lett.

A 25 év feletti kategória első helyezettje A Csajod zenekar Az első tartalék című dala, a második helyezett a KáeR ft. Kapriccio banda Minden időmmel című száma, a harmadik helyezett pedig Molnár Ede Kisangyalom című száma. A közönségdíjas az RKS Lehet című dala lett, nyereménye 300 lej, a két kategória első helyezettje pedig zenekaronként 1500 lejt nyert.








EZT OLVASTA MÁR?

X