Több mint húsz kolozsvári kiállítás látható online a Múzeumok Éjszakáján


-A A+

A 2005 óta rendszeresen megszervezett Múzeumok Éjszakája 2019-ben Kolozsváron több mint ötvenezer személyt szólított meg. A szervező Városi Kulturális Központ reméli, hogy idén, a virtuális térbe költözéssel még több „látogatót” tud bevonzani. November 14-én, szombaton több mint húsz kiállítást mutatnak be online, amelyek között lesz néprajzi, ásványtani, őslénytani, történelmi és persze művészeti tárlat is.

„Az online kiadásban részt vevő múzeumok bemutatását a „Romulus Vuia” Etnográfiai Parkkal kezdjük, ahol Romániában elsőként hoztak létre szabadtéri múzeumot. A park sétára hívja Önt az időben, visszaadva a hagyományos erdélyi falu hangulatát, korabeli házakkal, háztartási kellékekkel, amelyek segítenek megérteni a premodern paraszti életet” – írják a szervezők az esemény Facebook-oldalán, ahol sorra teszik közzé a csatlakozó intézmények programjait.

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum idén két tárlattal készül, az egyik a Múzeumok Éjszakája az Erdélyi Néprajzi Múzeum pavilonjában: fedezze fel a paraszti életet online! címmel a földművesek anyagi és szellemi életét mutatja be eszközök, szokások, hiedelmek, babonák alapján. A második kiállítás válogatást mutat be Ioan Bizău pap, professzor műgyűjteményéből, amelynek egy része ezzel párhuzamosan a Bánffy-palotában látható, olyan alkotók munkáival, mint Ács Ferenc, Aurel Ciupe, Eugen Gâscă, Kusztos Endre, Plugor Sándor és mások.

A Bánffy-palotában működő Művészeti Múzeumban online látható lesz emellett az állandó tárlat, válogatás a mai Románia területén élő legfontosabb művészek munkáiból, kronológiai sorrendben a XVII. századtól a XX. századig. Bemutatják a lengyelországi Beata Bebel és Wlodimierz Karankiewicz kiállításait is. A két képzőművész, férj és feleség, a krakkói Képzőművészeti Akadémia festészet szakán diplomáztak, jelenleg tanárok a Czestochowa Egyetemen.

Ugyancsak megnézhető Sipos László festőművész, grafikus Megfordult világ című időszaki kiállítása. A Felvincen élő és alkotó művész állított már ki az ország számos részén, Magyarországon illetve Oroszországban is, 1997-ben elnyerte a Barabás Miklós Céh Festészeti díját, 2004-ben a Szolnay Sándor díjat, 2011-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. A mostani kiállítás főbb tematikai egységei: a vallási és népművészeti ihletésű főművek, a zenével kapcsolatos alkotások valamint az erdélyi és egyetemes magyar kultúra nagy alakjai előtt tisztelgő festmények.

Az Erdélyi Történeti Múzeum három kiállítással készül. Az egyik a Dák betörések a virtuális életbe címmel létrejött hibrid kiállítás, valós és virtuális elemekkel. A kiállított tárgyak között vannak kerámia edények, vasszerszámok, valamint bronz-, üveg- és nemesfémből készült tárgyak. A látogatók virtuálisan interakcióba tudnak lépni a dák leletekkel és műemlékekkel. A második, LIMES című kiállítás egyedi kezdeményezés Romániában, az ország területén található, római határokat feltáró régészeti lelőhelyekről származó tárgyakat mutatja be 13 múzeum közreműködésével.

Az Erdélyi Történeti Múzeum harmadik kiállítása az 1989-es eseményeket próbálja visszaidézni, harminc évvel a történtek után. A kiállítás az emberi önfeláldozásból indul ki, „végigkövetve mindazok drámáját”, akik direkt vagy indirekt módon rész vettek a decemberi forradalomban. A tárlat a személyes drámára helyezi a hangsúlyt, a kritikai gondolkodás előmozdítására és a polgári kötelességtudat felvállalására ösztönözve – olvasható az esemény Facebook-oldalán.

A kolozsvári Német Kultúrközpont Flashback. Visszatérés Romániába – Miron Zownir fotókiállítása című tárlatát mutatja be, amely „látszólag véletlen találkozás két projekt között”. A „kevésbé megközelíthető helyeken való kalandozás állandó vágya” indította a világhírű német fotóst arra, hogy romániai roma közösségeket, többek között a kolozsvári, pataréti közösség életét közvetlen közelről dokumentálja. A romániai fotókat Zownir 1995-ös moszkvai fotósorozata egészíti ki. Mindkét projekt zavaró valóságot mutat cenzúrázatlanul, a kiállításról bővebben itt írtunk.

Szombaton online tartalommal csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához a Babeş-Bolyai Tudományegyetem több múzeuma, a kolozsvári orthodox metropólia múzeuma, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem, a Szabók Bástyája és a Kaszinó – Városi Kulturális Központ. A részletes kínálat a Múzeumok Éjszakája Facebook-oldalon, illetve az esemény honlapján böngészhető.








EZT OLVASTA MÁR?

X