Kezdődik a marosvásárhelyi könyvvásár: költőket, írókat hallgathatunk otthonról


-A A+

Csütörtöktől vasárnapig tart a 26. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, amelyet a virtuális térben szerveznek meg, azaz élőben közvetítik az irodalmi beszélgetéseket és előadásokat, a könyvkínálatot pedig szintén online népszerűsítik.

„Az Otthon vagy! mottójú könyvvásár egyszerre jelzi az olvasóra, az alkotóra, az alkotásra, vagyis az egymásra történő odafigyelést: a könyvek szeretetével bárki megteremtheti önmaga és a többi könyvbarát számára a bensőséges hangulatot, az együttlét érzését még akkor is, ha mindez nem ugyanabban a fizikai térben történik. A fizikai találkozást idén fölváltja a könyvvásár ünnepi hangulatának felidézése a közösséghez tartozás jegyében” – fogalmazott Káli Király István, az esemény főszervezője.

A virtuális könyvvásár első három napja három tematika köré csoportosul. Csütörtökön 100 év transzilvanizmus és ami utána jön a nap alcíme, akárcsak a 19 órától közvetített fórumbeszélgetésnek, amelyet Markó Béla moderál, meghívottai pedig Balázs Imre József, Borcsa Imola, Fekete Vince és Vida Gábor. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata 16:15 órától Versek mindenkinek – 100 év Erdély magyar költészetéből című előadásával, 19:15 órától pedig Kornis Ottó – Salamon László: Paradies kisasszony című drámájának felolvasószínházi előadásával színesíti a programot.Pénteken Külön utak és keresztutak – egymás mellett és együtt Erdélyben lesz a nap mottója, 17 órától erdélyi, román és magyar irodalmat tolmácsoló műfordítókkal lesz kerekasztal-beszélgetés, 19 órától pedig Versek mindenkinek: Erdélyi román és szász költők versei címmel adják elő Káli István, Kocsis Francisco és Markó Béla összeállítását a Tompa Miklós Társulat művészei. A marosvásárhelyi színház mindhárom előadását Gáspárik Attila rendezi.Szombaton Alkotókedv és műteremtés a mai erdélyi magyar irodalomban. Befutottak és pályakezdők lesz a nap témája. 17 órától André Ferenc, Egyed Emese, Gálfalvi György és Lövétei Lázár László irodalmi barátságokról és egymásra hatásról beszélget Demény Péter moderálásával, 18:15-től pedig sorra ülnek egy asztalhoz pályakezdők és elismert erdélyi szerzők.A virtuális könyvvásár minden napja egy-egy ifjúsági szerzővel kezdődik. Az Olvasd el, és játssz velünk! vetélkedő lezárásaképpen csütörtökön Berg Judit, pénteken Maksai Kinga, szombaton Wéber Anikó, vasárnap pedig Kertész Erzsi lesz Makkai Kinga meghívottja.

A meghirdetett online programokon túl a könyvvásár Facebook-oldala már most folyamatosan frissül erdélyi szerzőket bemutató videókkal.








EZT OLVASTA MÁR?

X