Otthonukban készült tárgyanimációkkal jelentkeznek a kolozsvári Puck bábszínház színészei


-A A+

November 26. és december 17. között online produkciókkal készül a kolozsvári Puck Bábszínház. A Homo ludens tárgyanimációk nevű projekt a bábszínház színészeinek tárgyanimációs gyakorlatait gyűjti egybe.

A projekt 2020 márciusában vette kezdetét, amikor pár hónapra a bábszínházban is megszűntek a megszokott tevékenységek. Ebben az időszakban jött létre a tárgyanimációk ötlete, az aktuális helyzethez igazodva. A bábszínház színészei otthonukból válogatták ki a kisfilmek főszereplőit – a hétköznapi tárgyaikat – majd hoztak létre bábos előadásokat.„Van egy titkos életünk, amit csak személyes tárgyaink ismernek. Otthonunk tele van történetekkel, amikről csak tárgyaink tudnak. A tárgyak, amiket valamikor kiemeltünk, hazavittünk, hozzánk nőttek és életünk részévé váltak. Környezetünk tarka szövetében láthatatlanok és néha még akkor sem tudunk megválni tőlük, ha ballasztként fekszik meg szűkös életterünket. De talán eljön a nap, amikor egy különleges esemény ismét rájuk irányítja a figyelmet, a nap, amikor régi pajtásaink, hétköznapjaink néma tanúi, a TÁRGYAK életre kelnek és elmondanak rólunk egy mesét” – vallja Varga Ibolya, a bábszínház rendezője, valamint a Homo ludens projektfelelőse.

A tárgyanimáció mellett interjúkkal is készültek a szervezők, amelyekben az alkotók mesélik el tapasztalataikat, valamint az ötletek születésének folyamatát. A kisfilmeket a bábszínház Facebook-oldalán lehet megtekinteni minden csütörtökön 18:00 órától.

Leghamarabb november 26-án lesz látható a Bondár Tibor és Domokos Szabolcs által kigondolt és megrendezett Uddhaccsa kukkuccsa című kisfilm. A továbbiakban Balogh Dorottya, Mostis Balázs, Erdei Emese, illetve Kötő Áron produkcióit láthatják az érdeklődők.








EZT OLVASTA MÁR?

X