Elhunyt Bisztrai Mária, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja


-A A+

97 éves korában elhunyt Bisztrai Mária, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja és egykori igazgatója, írja a Szabadság napilap.

Bisztrai Mária 1923. május 25-én született Kolozsváron, Petru Groza román miniszterelnök és Kabdebó Duci színésznő gyermekeként. 1951-ben végzett a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben, ettől kezdve a kolozsvári Állami Magyar Színház tagja.1969-től 1985-ös nyugdíjazásáig ő volt a színház igazgatója, mandátuma alatt mutatták be Sütő András drámáit Harag György rendezésében (Egy lócsiszár virágvasárnapja, Csillag a máglyán, Káin és Ábel, Szuzai menyegző). 

Számos előadásban játszott, fontosabb szerepei: Natasa, Mása (Csehov: Három nővér); Diana (Lope de Vega: A kertész kutyája); Zilia (Heltai J.: A néma levente); Rhédey Eszter (Móricz Zsigmond: Úri muri); Lida (Kohout: Ilyen nagy szerelem); Blanche (T. Williams: A vágy villamosa); Stella Campbell (Kilty: Kedves hazug); Gertrudis (Katona József: Bánk bán). Sok előadóestet tartott, és gyakran szerepelt a rádióban és a román televízió magyar nyelvű adásaiban is.

Játszott a Déry Tibor műve alapján készült 141 perc a befejezetlen mondatból című filmben (rendező: Fábri Zoltán), a Szabó István rendezte Mephistóban, és a Huszárik Zoltán rendezte Szindbádban, valamint a Lumini și umbre (Fények és árnyak) című román filmsorozatban is.








EZT OLVASTA MÁR?

X