Európai Filmdíjak: a Colectiv-tűzvészről szóló film lett az év dokumentumfilmje


-A A+

A dokumentumfilm kategóriában Alexander Nanau colectiv című filmje nyert Európai Filmdíjat, derült ki a szombat esti, berlini díjátadón, amelyet helyszíni közönség nélkül tartottak, és az interneten közvetítettek. A legjobb filmnek járó elismerést a Még egy kört mindenkinek (Druk) című dán dráma nyerte el.

A colectiv című dokumentumfilm, amely a bukaresti Colectiv-klubban bekövetkezett tragédiáról és a Hexi-pharma botrányról szól, Románia Oscar-nevezése a 2021-es mezőnyben. Az Európai Filmdíjak dokumentumfilm kategóriájában további öt alkotással versenyzett, közük egy másik román filmmel, Radu Ciorniciuc Acasă című alkotásával.A Még egy kört mindenkinek (Druk), Thomas Vinterberg rendezése volt a legsikeresebb alkotás az Európai Filmakadémia (EFA) gáláján. A Mads Mikkelsen főszereplésével készített dráma elnyerte a legjobb férfi alakításért, a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó díjat is.

A film egy középkorú férfiakból álló baráti társaság kísérletét mutatja be, a négy középiskolai tanár azt a feltételezést vizsgálja meg a gyakorlatban, hogy a folyamatos enyhe fokú ittasság jobbá teszi az életet. A Még egy kört mindenkinek volt az egyetlen a nagyjátékfilmes mezőnyben, amely az EFA legjelentősebb díjai közül egynél többet elhozott.Wim Wenders, az EFA leköszönő elnöke – aki 25 év után távozik a tisztségből – kiemelte, hogy Thomas Winterberg alkotása a nagy érzelmek, az öröm és a fájdalom filmje, amely bemutatja, hogy „mindent ki lehet hozni az életből, de nagyon el is lehet szúrni”. A műsorba az otthonából egy videókonferencia alkalmazás révén bekapcsolódott rendező a többi között hangsúlyozta, hogy az EFA által képviselt európai filmipar világszerte egyedülálló, és a közpénzből finanszírozott európai támogatási rendszer nélkül egyik munkáját sem tudta volna elkészíteni.

A legjobb női alakításért járó díjat Paula Beer, az Undine című német film főszereplője kapta. Az év európai felfedezése Carlo Sironi olasz rendező Napsugár című munkája.

A gálán elbúcsúztatták Wim Wenderst és az EFA ugyancsak távozó igazgatóját, Marion Döringet. Munkájukat rövid videóüzenetekben köszönte meg számos pályatárs, az akadémia egyik legfőbb támogatóját, a német szövetségi kormányt képviselve pedig Angela Merkel kancellár. Hosszabb beszédet Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező mondott, aki élőben jelentkezett be budapesti lakásából.

Az EFA új elnöke – 2021 januárjától – Agnieszka Holland lengyel rendező, az igazgatói feladatokat Matthijs Wouter Knol, a Berlinale filmfesztivál mellett működő nemzetközi filmszakmai vásár korábbi igazgatója veszi át.

Az 1988-ban alapított EFA 33. alkalommal ítélte oda az európai Oscar-díjként is emlegetett elismeréseket, amelyek a kontinens filmművészete iránti figyelmet hivatottak erősíteni. Több díjat az utóbbi napokban tartott online fórumokon osztottak ki. A legfontosabb kategóriákban a csaknem négyezer filmest összefogó akadémia tagságának titkos szavazása alapján választják ki a legjobbat. Számos további kategóriában szűkebb, az adott területen jártas szakemberekből álló zsűri dönt. Valamennyi kategória jelöltjeit és győztesét felsorolták a díj honlapján.
EZT OLVASTA MÁR?

X