Csíksomlyói könyvritkaság került a Hagyományok Háza Könyvtárába


-A A+

Háromszázötven éves könyvritkasággal bővült a Hagyományok Háza Könyvtára: Kájoni János Cantionale Catholicum című szöveges egyházi énekgyűjteményének 1676-ban nyomtatott kiadása a csíksomlyói ferences nyomda legelső kiadványának számít – olvasható a Hagyományok Háza hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Kájoni János több mint három évtizeden át gyűjtötte Erdély-szerte a kötetben szereplő katolikus énekeket. Az imádságoskönyv legelső kiadványa részben latin, de főként magyar nyelvű egyházi énekeket, dicséreteket, zsoltárokat és litániákat tartalmaz.

A nagyon rossz állapotban lévő imádságoskönyv az 1980-as években került a moldvai Csík faluban működő Szilágyi Ferenc katolikus paphoz. A lelkész 1986-ban adta ajándékba az erdélyi táncházmozgalom egyik ismert alakjának, folklórgyűjtőjének, aki megalakulása óta szoros kapcsolatot tart fenn a Hagyományok Házával. Ő évtizedeken át óvta a kötetet, majd úgy döntött, hogy a nagyértékű könyvritkaságot a Hagyományok Házának, mint Kárpát-medencei kiemelt nemzeti kulturális intézménynek ajándékozza.

A borító nélküli, szétesett és súlyosan sérült állapotban lévő könyvecskét az ArchivArt Kft. segítségével teljeskörűen restauráltatták. Az immár felújított könyv a járványügyi korlátozások feloldását követően az érdeklődők és a kutatók számára elérhető lesz a Hagyományok Háza Könyvtárában – áll az összegzésben.
EZT OLVASTA MÁR?

X