Elkelt Dalí Kozmikus rinocérosza az Artmark árverésén


-A A+

Kikiáltási árának több mint kétszereséért, 8500 euróért kelt el a keddi árverésen Salvador Dalí Kozmikus rinocérosz című szobra, amelyet Kolozsváron is kiállítottak az elmúlt hétvégén. Románia legnagyobb aukciósházának nyári tárlata és az azt következő licit két helyszínen – Kolozsváron és Bukarestben – zajlott, a piaci körülményekhez képest nagyon jó eredménnyel: a műtárgyak 83%-án túladtak.

A legnagyobb meglepetést a kolozsvári műkedvelők nagy száma jelentette számunkra – közölte Valeriu Sângeorzan, az Artmark kommunikációs irodájának képviselője a maszol.ro-hoz eljuttatott levelében. A kincses városban ugyanis az aukción megjelent érdeklődők száma alig maradt le a „veterán” bukaresti licitálók száma mögött: a román fővárosban 350-en, míg Kolozsváron 300-an vettek részt a duplex rendszerben zajló árverésen, és összesen 600.000 euró értékben vásároltak festményeket, szobrokat, grafikákat.

A leglátványosabban Traian Bilțiu-Dancuș Levél (A művész felesége) című festmény ára emelkedett a licit során: kikiáltási árának nyolcszorosáért kelt el, 7500 euróért. A várakozásnak megfelelően magas áron,  47.500 euróért vitte haza egy gyűjtő Samuel Mützner Beaucaire-ben a kertben című festményét.

Henri Matisse Fotelben ülő akt litográfiája 4000, Lucien Levy-Dhurmer „Játszószoba” című alkotása 5000 euróért cserélt gazdát. Kikiáltási árának több mint kétszeresét, 8500 eurót fizetett valaki Salvador Dalí szobráért, a Kozmikus rinocéroszért.

Egy kolozsvári négyszobás lakás áráért – 65.000 euróért – vették meg Nicolae Tonitza Tatár nő a verandán című festményét, amely a 40.000 eurós kikiáltási árról indult. 

 








EZT OLVASTA MÁR?

X