Kolozsvár szombat éjszaka tényleg nem fog aludni


-A A+

Az év legrövidebb éjszakáján, szombat éjszaka (június 20-21.) Kolozsváron valami egészen szokatlan és rendkívüli történik: eddig még soha nem tapasztalt mennyiségben és minőségben töltik be a várost a jobbnál jobb ifjúsági, kulturális és sportesemények.

A Kolozsvár sosem alszik projekt keretében körülbelül 40 különálló program vár minket a több mint 24 órás programmaratonon.

Kolozsvár pezsgő, dinamikus arcát most hatványozottan megmutatjuk, és nemcsak a kolozsváriaknak - hangsúlyozták a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatójukon a kincses városban. Hogy a szervezők tényleg komolyan gondolták a nemcsak kolozsváriakat, bizonyítja a programfüzet háromnyelvűsége és a többnyelvű programok.

A Kolozsvár sosem alszik egyik különleges eseményén például, ahol magasba engedett hőlégballonról 360 fokos kilátással nézhetjük meg az ifjúsági fővárost, három nyelven lehet válaszolni azokra a kvízkérdésekre, amelyekkel kiválthatjuk az ingyenes magasba-emelkedést. És még sorolhatnánk.

Már attól is egészen felvillanyozódtunk, hogy a fő útvonalakon, a 25-ös, a 30-as és a 35-ös vonalán egész éjszaka közlekednek a buszok, így tényleg belekóstolhatunk egy kicsit mindenbe. A projekt másik nagy pozitívuma, hogy a programok ezúttal nem kirárólag a központban lesznek, amelyet lezárnak a forgalom elől, hanem a Kolozsvár sosem alszik például a Grigorescu negyedben is megmutatja magát.

Ott szervezik meg például a Beach Partyt a Dónát negyedi stradon. A szabadtéri buli szombat délelőtt tíz órától startol este tízig. A zenéről a Szép András Trió és Elena Mândru gondoskodnak. 

A polgármesteri hivatal körülbelül 350 ezer lejjel támogatta a Kolozsvár sosem alszik programjait. A támogatásért pályázni kellett, a benyújtott 14 pályázat közül valamennyi támogatást vagy résztámogatást kapott - tájékoztatott Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere. A városháza a pénzügyi támogatás mellett, amennyiben igény volt rá, szervezési, infrastrukturális kérdésekben is besegített. 

Villamos- és tetőtéri parti

De bulit szervez a KMDSZ is 25 éves fennállását ünnepelve. A Bánffy-palota udvarán video mapping buli, a kocsmákban jobbnál jobb partik, de még a 101-es villamoson, a villamospartyn is rophatjuk kolozsvári DJ-ék mixtjére. A sorból a Loose Neckties Society koncertjét sem hagyhatjuk ki, a színészzenekar a Kolozsvári Magyar Színház átalakított udvarán lép fel. És ugye ott van még az utcazenefesztivál is.

A kínálat olyan nagy, hogy zavarunkban Horváth Anna alpolgármestert kértük meg, árulja el, mi az, amit ő semmiképp sem hagyna ki.

„Hogy személy szerint mi az, amit nem hagynék ki? Nehéz kérdés, mert a teljes programot fel tudnám sorolni. Némely program mégis elgondolkodtat, például a hőlégballonos városnézés a tengeribetegségem miatt nem biztos, hogy belefér, de ha sikerül elég bátorságot gyűjtenem, azt is kipróbálnám. Nem hagynám ki a KMDSZ és a Balcony TV Kolozsvár közös rooftop partyját a Iulius Mall tetőterén, a kolozsvári magyar színház szervezésében zajló eseményeket, a koncertet. Már a helyszín miatt is megnézném strandpartit, különleges hangulata lesz. És villásreggeli a Dónát negyedben, a Szamos-parton... De ott a jótékonysági zumba is... Nem is tudom, még felsorolni is sok. De megpróbálok belekóstolni minden mikrokörnyezetbe, esemény hangulatába, hiszen ettől rendkívüli, vonzó, színes ez az éjszaka. És az is nagy segítség, hogy időközben nem kell azon gondolkodni, a gyerekek vajon mit fognak csinálni, hol lesznek, kivel maradnak, mert azért egy jó éjszakába nyúló programsorozattal rájuk is gondoltak, megfelelő felügyelet mellett természetesen" - avatott be az alpolgármester.

Horrorszínház bóhocokkal

Borzási Sarolta, a Share Föderáció alelnöke a sok-sok sportolási lehetőséget is megemlítette a sajtótájékoztatón. A mozogni vágyók például szombaton elkezdhetik sorra kipróbálni a lehetőségeket a Szent Mihály templom melletti parkolóban egész hajnalig, aztán folytathatják vasárnap délben a jótékonysági zumbamaratonnal. A kocsmatúra sem lesz kutya, legalábbis ami a kitartást illeti, a túrára előzetesen regisztrálni kell, és a fogyasztás miatt 35 lejes belépő is szükségeltetik.

A Kolozsvári Állami Színház is egészen meglepő előadással költözik ki a Főtérre: a Földönkívüli bohócok horrorisztikus lesz - ígérik a szervezők. Mivel tényleg nagy a kínálat, itt leállunk a programok ajánlgatásával, és arra kérjük az olvasókat, válogassanak ők, ha tudnak. A részletes program itt böngészhető.








EZT OLVASTA MÁR?

X