Szilvássy Karola „visszatért” Nagyváradra


-A A+

Egy rendkívüli asszony életébe nyerhetnek bepillantást mindazok, akik május 18-ig ellátogatnak a nagyváradi Darvas–La Roche házba. A 25. Festum Varadinum keretében Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola, Bánffy Miklós múzsájáról nyílt kiállítás.

Nagyvárad szecessziós múzeumának, a Darvas-háznak a történetét Mihálka Nándor régész idézte fel a megnyitón, majd Adriana Lipoveanu, Nagyvárad főépítésze, a Bihar megyei Műemlékvédő Alapítvány elnöke elmondta, hogy terveik szerint 2017-ben már egy kívülről-belülről felújított épületbe jöhetnek a múzeum látogatói. Huszár István alpolgármester hozzáfűzte, találnak forrásokat arra, hogy élettel töltsék meg a műemlék épületet. Hozzátette: reméli, Szilvássy Karola példája több nőt is társadalmi szerepvállalásra buzdít majd.

Szilvássy Karola életéről érdekfeszítően beszélt Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora. Szilvássy Karola (1876-1948) Kolozsvár emblematikus személyisége volt. Számon tartják, mint az első világháború sebészeti különítményének ápolónőjét, a Kolozsvári Nőszövetség elnökét, a marosvásárhelyi Kemény Zsigmond Irodalmi Társaság tagját, az Erdélyi Színpártoló Társaság alelnöknőkét, az Erdélyi Helikon védasszonyát is. Az Erzsébet Rend kitüntetettje, a diakonissza mozgalom első számú támogatója volt a meglehetősen öntörvényű nemesasszony, akiről Erdélyi Trilógia főhősnőjét mintázta Bánffy Miklós.

Mint elhangzott, a Szilvássy Karola „visszatért” Nagyváradra, ahol többször is járt a Helikon-esteken. A kiállítás pannói szerint levezett Tabéry Gézával és támogatta Szántó Györgyöt is, de az egyik pannón szerepelnek például Kuncz Aladár, Karácsony Benő és Franyó Zoltán róla, hozzá szóló sorai. Képzett ápolónő volt, az első világháborúban műtősnőként dolgozott, emellett arra is volt ereje, hogy az özvegyekkel levelezzen, sírokat keressen meg.

Repült Louis Bleriot-val, annak 1909-es budapesti látogatásakor, bár - mint a kurátor megjegyezte - ez nem kis összegbe került férjének. A kolozsvári Óváry-szalon rendszeres vendége volt, az Óváry-család lemészárlásakor az mentette meg életét, hogy hallván, szovjet katonák fosztogatják a lakásukat, hazament. Nem tudni, mit beszélt velük, de életben maradt, akárcsak azután, hogy „besétált” egy vadászatba és golyótalálat érte - mondta Szebeni Zsuzsa.

A kurátor a kiállítás alapjául szolgáló dokumentumokat az Erdélyi Református Egyházkerület gyűjtőlevéltárában levő hagyatékból és más forrásokból állította össze. A tárlat egyik érdekessége, hogy a jelenlévők megtekinthették báró Bornemissza Elemérné egyik vendégkönyvét is.








EZT OLVASTA MÁR?

X