Felháborodást váltott ki az oroszok 100 eurós adománya a Brâncuși-szoborért


-A A+

Felháborodást váltott ki kedden, hogy Oroszország bukaresti nagykövetsége egy nevetséges összeggel és egy vitatott videóval járult hozzá ahhoz az adománygyűjtési akcióhoz, amely Constantin Brâncuși világhírű szobrász egyik művének megvásárlására irányul.

A kormány márciusban hirdette meg a közadakozást, amelynek nyomán 6 millió eurót akarnak összegyűjteni szeptember végéig a Föld bölcsessége című Brâncuși-szobor megvásárlására. A 11 millió eurós vételárból az állam 5 millió eurót eleve magára vállalt.

A bukaresti orosz nagykövetség egy közösségi oldalon jelentette be, hogy "szerény adománnyal", 100 euróval járul hozzá a gyűjtéshez. A kedélyeket főleg a bejelentéshez mellékelt videó borzolta fel, amely azt ecseteli, hogy a román és az orosz hadsereg közös célokért harcolt együtt az első és a második világháborúban, és hogy a kommunizmus évei Románia számára a modernizációt jelentették.

A videót nyilván válasznak szánták arra a román filmre, amelyet egy reklámügynökség készített a közadakozás népszerűsítésére. Ebben egyebek mellett emlékeztetnek arra, hogy az oroszok az első világháborúban jelentős mennyiségű román aranyat vittek el, amelyet soha nem adtak vissza, valamint a kommunizmus időszakát szovjet elnyomásként mutatták be.

Az orosz nagykövetség bejelentését követően tüntetést hirdettek meg kedd délutánra Oroszország bukaresti nagykövetsége elé. A névtelen kezdeményezők úgy vélik, hogy Oroszország ezzel a "nevetségesen kicsi" adománnyal és a filmmel megsértette a romániaiakat. Arra kérték a résztvevőket, hogy eurócentekben adják vissza a "borravalónak" nevezett adományt. "Jó lenne, ha nem maradnánk adósaik az oroszoknak, ahogyan ők tartoznak nekünk több tíz tonna arannyal" - olvasható a felhívásban.

A kampány eredeti szpotja: 

Az ügyben Victor Bostinaru szociáldemokrata európai parlamenti képviselő is megszólalt, aki felháborodását fejezte ki a videó miatt. Ez utóbbit "a letűnt korszakokra jellemző propaganda jellegzetes manipulációjának" nevezte.

Oroszország gesztusa miatt kedden délután öt órától tiltakozásra kerül sor Bukarest orosz nagykövetsége előtt. A tiltakozás jelmondata: Adományozz egy centet Oroszországnak.

A kulturális minisztérium által meghirdetett közadakozási akció, amely pénteken zárul, a jelek szerint sikertelen lesz. A legutóbbi, szeptember 15-i hivatalos tájékoztatás szerint addig ugyanis csupán egymillió euró gyűlt össze.








EZT OLVASTA MÁR?

X