Székelyudvarhelyen is látható lesz a Kallós Zoltán életműkiállítás


-A A+

A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban megnyílik az „Indulj el egy úton…” – Kallós Zoltán című kiállítás, amely korábban Sepsiszentgyörgyön volt látható.

Kallós Zoltán 1926. március 26-án a mezőségi Válaszúton (Kolozs megye) született, és jelenleg is ott él. Meghatározó szerepe volt mind a magyarországi, mind a romániai magyar táncházmozgalom megszületésében és kibontakozásában, mai eredményeiben és megújulásában. Személyes kapcsolatrendszerén keresztül önzetlenül segítette hozzá a népzene, néptánc, népköltészet iránt érdeklődő teljes generációkat a Mezőség, Gyimes, Kalotaszeg és Moldva népéletének megismeréséhez és megéléséhez.Kallós Zoltánban Bartók és Kodály mellett a 20. század egyik legnagyobb magyar folklórgyűjtőjét tisztelhetjük. Az általa Erdélyben és Moldvában gyűjtött néprajzi, népzenei anyag a mai napig páratlan. Korán felismerte a hagyományos kultúra gyorsuló változását, és életét mintegy küldetésként teljesen a kutatásnak szentelte.

A vasárnap délután 4 órától a Haberstumpf-villában megrendezett megnyitón jelen lesz Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Dr. Pozsony Ferenc, néprajzkutató, egyetemi tanár, Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese és Dr. Miklós Zoltán, Haáz Rezső Múzeum igazgatója. Közreműködik a székelyudvarhelyi Kaszaj Zenekar.








EZT OLVASTA MÁR?

X