Több magyar és román filmes is jelen lesz a csütörtökön kezdődő Berlinálén


-A A+

Enyedi Ildikó, Török Ferenc és Călin Peter Netzer új alkotásait is bemutatják a csütörtökön kezdődő 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Enyedi Ildikó új mozifilmje, a Testről és lélekről című alkotás az Arany Medvéért versenyez a világ egyik legfontosabb filmfesztiválján, a fanyar humorú szerelmesfilmben két zárkózott ember az álmaiban szarvasként találkozik.Február 15-én a Berlinale Panoráma programjában lesz Török Ferenc 1945 című történelmi filmjének európai premierje. A görög tragédiákat idéző, 1945 augusztusának egyetlen napjából mindössze néhány órát bemutató dráma témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A Filmalap támogatásával készült alkotás világpremierjét nemrég tartották Miamiban, a 20. Zsidó Filmfesztiválon, ahol elnyerte a közönségdíjat a narratív film kategóriában.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén (MOME Anim) végzett Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje a Berlinale Generation programjában mutatkozik be vasárnap. A kilencperces digitális rajzanimáció egy mágikus szigeten játszódik, ahol a főszereplő fiatal nőstény tigrisnek egy idősebb hím közeledésével kell szembenéznie.

Számos magyar résztvevővel és magyar koprodukcióban készült alkotást is műsorra tűz a Berlinale, tudósít az MTI. Palya Bea énekesnő a Django című francia filmben lesz látható, amely a fesztivál nyitófilmje is egyben. Mácsai Pál az Es war einmal in Deutschland... című német-luxemburgi-belga produkcióban szerepel. Angelusz Iván producer közreműködésével készült a Little Harbour című szlovák-cseh koprodukció, Taschler Andrea az Utazás apánkkal című német-román-magyar-svéd alkotás koproducere volt.

Jancsó Anna producer a The Party című brit filmben, Nedeczky Dóra a The Rabbit Hunt című amerikai-magyar koprodukcióban működött közre. Máté Bori The Headless Appearance című kísérleti filmje a Berlinaléval párhuzamosan megrendezett Kritikusok Hete (Woche der Kritik) válogatásában lesz látható.

Tenki Réka kettős szerepben, a Testről és lélekről című Enyedi-film szereplőjeként, valamint a tekintélyes amerikai filmes szaklap, a Variety tíz figyelemre méltó tehetséges európai filmest bemutató, 10 Europeans to Watch elnevezésű rendezvényének meghívottjaként utazik Berlinbe.

Aranymedvéért versenyez Călin Peter Netzer Ana, Mon Amour című filmje. A román rendező 2013-ban Poziția Copilului (A gyermek fekvése) című filmjéért Arany medvét kapott Berlinben.

Ilinca Călugareanu rendező-forgatókönyvíró, Matei Truţă és Alexandru Potocean színészek a 250 fiatal filmest tömörítő workshop, a Berlinale Talents résztvevői idén. Bogdan George Apetri rendező és Oana Iancu producer Căprioara (Az őz) című filmtervükkel vesznek részt a Co-production Market-en, Tudor Aron Istodor, a Fixeur főszerepét alakító színész felvételt nyert a Shooting Stars programba, ahol a világ minden tájáról érkező filmes szakemberekkel találkozhat.

Az 1951-ben alapított Berlinálé a filmművészet és a filmipar legfontosabb nemzetközi eseményeinek egyike, az év első A-kategóriás filmfesztiválja és Európa legnagyobb nézőszámú filmünnepe egyben. Tavaly 337 ezer mozijegyet adtak el a vetítésekre.EZT OLVASTA MÁR?

X