Grúz film nyerte a TIFF nagydíját, a filmtörvény módosításáért tüntettek a gála előtt


-A A+

Szombat este átadták a 16. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál díjait a kolozsvári Lucian Blaga Nemzeti Színház épületében. A 15 000 eurós pénzjutalommal járó nagydíjat a grúz versenyfilm, Nana Ekvtimishvili és Simon Gross Az én boldog családom című alkotása kapta. A filmet a többi díjnyertes versenyfilmmel együtt vasárnap újra levetítik.

A grúz versenyfilm főszereplője, Ia Shugliashvili vehette át a legjobb színészi alakításért járó elismerést, 1 500 eurós pénzjutalommal együtt. A filmet egyébként román operatőr, Tudor Panduru fényképezte, aki szintén jelen volt az eseményen.

A közönségdíjat és az 5 000 eurós pénzjutalommal járó legjobb rendezés díját a versenykategóriából az izlandi Guðmundur Arnar Guðmundsson Hjartasteinn című filmje kapta.A zsűri különdíját a Francis Lee rendezte God's Own Country kapta. A bolgár Gloriát, Kristina Grozeva és Petar Valchanov filmjét dicséretben részesítették. A versenyszekciót elbíráló öttagú zsűri pénteken mutatkozott be egy sajtótájékoztató keretében, amelyről mi is beszámoltunk.

A Román Filmnapok nagyjátékfilmes szekciójának nagydíját Radu Jude Inimi Cicatrizate című filmje kapta, a legjobb elsőfilm Cosmin Bumbuț és Elena Stancu Ultimul Căldărar című alkotása lett, a román rövidfilmek közül az Off Stage különdíjat kapott, a legjobb rövidfilm díját pedig Adrian Silișteanu Scris/Nescris című alkotása kapta. A közönségdíjat Andrei Dăscălescu dokumentumfilmje, a Planeta Petrila kapta.

A filmkritikusok nemzetközi szövetségének FIPRESCI-díját az Alt.Rom.Com szekció filmjei közül az Afterlov, Stergios Pachos filmje kapta.

Az Árnyak szekció legjobb rövidfilmje a Tim Egan rendezte A lejtő / Curve, és dicséretet kapott az Én vagyok a kijárat / I Am The Doorway Robin Kasparik rendezésében, illetve a Mögötted / Behind, Ángel Gómez Hernández rendezésében.

Életműdíjat vehetett át Violeta Andrei, Tora Vasilescu, illetve a fesztivál díszvendége, Alain Delon.A díjátadó gáláról készült felvételt vissza lehet nézni a TIFF honlapján, illetve a Román Televízió 1-es csatornája is közvetíti vasárnap este 9 óra 10 perctől.

Vasárnap újravetítik a díjazott nagyjátékfilmeket is a következő program szerint:
Florin Piersic mozi
11:00 - közönségdíjas film:
Heartstone
13:00 - Transzilvánia Trófeás (nagydíjas) film: My Happy Family
Győzelem mozi
15:00 - legjobb rendezés díját elnyert film:
Heartstone
17:30 - a zsűri különdíját elnyert film: God's Own Country
Sapientia
19:30 - a zsűri dícséretét elnyert film: Gloria
22:00 - a legjobb színésznek járó díjat elnyert film: My Happy Family

A TIFF díjátadó gálája előtt a színház épülete előtt flashmobot szervezett a filmszakma a filmtörvény átlátható megvitatásáért. A filmtörvényről a gála során többször szó esett, és az AperiTIFF fesztiválújság pénteki számában is foglalkoztak vele: közzétettek egy Klaus Johannisnak címzett nyílt levelet, amelyet több mint 450 filmes szakember írt alá, kérve, hogy az államfő ne hirdesse ki azt a törvényt, amellyel a parlament elvágta a filmtörvény megreformálásának útját. A filmtámogatási rendszert módosító és az Országos Filmarchívum újraélesztését lehetővé tevő 2016/91-es sürgősségi kormányrendeletet az előző, Dacian Cioloş vezette szakértői kormány elfogadta, a parlament viszont május végén hatálytalanította.

Címlapfotó: Nicu Cherciu/TIFF
EZT OLVASTA MÁR?

X