Ősszel kezdhetik a Darvas–La Roche ház felújítását Nagyváradon


-A A+

Aláírta szerdán Ilie Bolojan nagyváradi polgármester és Sanda Cătană, az Észak-Nyugati Régiófejlesztési Ügynökség (ADRNV) ügyvezető igazgatója a szecessziós múzeumnak szánt Darvas–La Roche ház felújításának támogatási szerződését. A régióban egyébként ez az első aláírt szerződés, mellyel kulturális örökség megőrzésére fordíthatják a támogatást.

Több pályázatot is benyújtott Nagyvárad az épített örökség felújítására, a Darvas –La Roche ház felújítása az első, amelyre 2,1 millió euró értékű vissza nem térítendő támogatást kaptak, mondta Ilie Bolojan polgármester a szerződés aláírása előtt. Sanda Cătană gratulált a támogatás elnyeréséhez, és arra is kitért, hogy egyelőre a 32 támogatási terület közül nyolcra lehet már pályázni és a városi mobilitás lesz a következő terület, melyen megnyílnak majd a pályázati lehetőségek.A jövendőbeli szecessziós múzeum felújításához szükséges közbeszerzési eljárásokat június 23-án indították el, várhatóan július közepén jelenik meg a kiírás és ősszel elkezdik a munkát, árulta el Ilie Bolojan. A felújítás a tervek szerint a szerződés aláírásától számítva 30 hónapig tarthat.

A felújítástól a látogatók számának növekedését is remélik. Tavaly 3000-en jártak a Darvas–La Roche házban, ugyanis már szerveztek itt különféle kiállításokat, eseményeket, 2020-ra évi ötezer látogatót szeretne odavonzani az önkormányzat.A felújítás alapos lesz: a ház és a tető szerkezetét is megerősítik, elvégzik a külső- és belső falak és asztalosmunkák felújítását, akadálymentesítik az épületet, felújítják a közműveket (víz és elektromos hálózat stb.). Rendbe teszik a ház udvarát és felújítják a kerítést is.








EZT OLVASTA MÁR?

X