Pasztellszavak a csíkszeredai Új Kriterion Galériában


-A A+

Palimpszeszt címmel nyílt csütörtök este kiállítás a csíkszeredai Új Kriterion Galériában. A nagybányai Mihai Ciplea műveit bemutató tárlat november 20-ig látogatható.

A palimpszeszt szó elsődleges jelentése szerint pergamen, amelyről az eredeti írást levakarták, hogy újra írhassanak rá; rájavítás, átírás. Mihai Ciplea Palimpszeszt címmel Csíkszeredában csütörtökön megnyílt pasztellkiállításán a művészt és közönséget Részegh Botond kurátor köszöntötte.„A kézi merítésű papír pasztellel való elborítása csupán az első szakasza annak a folyamatnak, mely ugyanannak a rajznak a többszöri átjavítását, újrarajzolását jelenti, mint egy penitencia, melyben ugyanannak a formulának az írása és újraírása mágikus erőket szabadít fel” – írta Dan Lazea a tárlat ajánlójában.

Szerinte a művész a „pigmentáltságára, az áttevődések hiányára, a színekkel borított papír áttetszőségére” helyezi a hangsúlyt. Munkái paradox módon linóleum metszetnek tűnnek, mely bármikor újra nyomható, ami „egy olyan palimpszeszt egyediségét rejti, melynek egymásra következő rétegei lehetővé teszik az elmélyülő olvasást”. A szakíró szerint Ciplea „saját szótárat” alakít ki a száraz pasztell technikáiból.Mihai Ciplea 1984-ben született Nagybányán, 2007-ben grafika szakon diplomázott a kolozsvári művészeti- és design egyetemen, majd Temesváron végezte mesteri tanulmányait 2009-ben. Munkáival eddig több hazai kiállításon, külföldön a Nowy Sacz Nemzetközi Pasztell Biennálén vett részt, ahol a fődíjat is elnyerte 2013-ban. A művész Nagybányán él és alkot.

Tárlata november 20-ig tekinthető meg Csíkszeredában.








EZT OLVASTA MÁR?

X