Örökségünk Őrei Kolozs megyében: először vett részt a vetélkedőn a nyertes csapat


-A A+

Az először versenyző Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum csapata nyerte a brüsszeli kirándulást, az Örökségünk Őrei középiskolásoknak szóló műemlékvédelmi vetélkedő fődíját a Kolozs megyei döntőn, ahol öt csapat munkáját értékelte a zsűri.

Péntek délután zajlott a Kolozsvári Magyar Operában az Örökségünk Őrei három döntőjéből a második. Korábban a Maros megyei őrök mérkőztek meg, szombaton pedig a Fehér, Hunyad és Brassó megyei diákok mutatkoznak be a „szórványdöntőben”.A fiatalok ismét „felkavarták az állóvizet”, fogalmazott a döntősöket köszöntve Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, a program kezdeményezője. Kiemelte, hogy ebben az évben a kolozsvári iskolák mellett a nemrég új épületbe költözött Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum is vetélkedett, diákjai a szentbenedeki Kornis-kastélyt fogadták örökbe. Ekkor a közönség még nem tudta, hogy ettől a csapattól látja majd a döntő egyik legüdébb színpadi szkeccsét.Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, a brüsszeli kirándulás felajánlója elmondta, különösen fontosnak tartja, hogy 2018-ban, a kulturális örökség évében a programmal „meg tudjuk mutatni, hogy mit ad Erdély az Európai Uniónak.”

A zsűri tagjai a következők voltak: Benkő Levente, a Művelődés kulturális folyóirat szerkesztője, Gaál György irodalom- és művelődéstörténész, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság elnöke, Kádár Magor, kommunikációs szakértő, a BBTE tanára, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, Jánosi Andrea képzőművész, Maksay Ágnes, a kolozsvári Video Pontes stúdió vezetője, Tamás Ágnes, az RMDSZ kommunikációs szakértője és Tulkos Tamás, a János Zsigmond Unitárius Kollégium diákja. Az értékelésben 70 százalékban számított a csapatok október vége óta folytatott tevékenysége és 30 százalékban a döntőre összeállított, az épületek és lakóik történetéről szóló előadások.

Pörgős és a nézőteret is bátran használó szösszenettel indították a döntőt a Széki-palota őrei, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákjai, a kolozsvári vasút megépítésének idejébe röpítve a közönséget. Kiemelkedő eseményük az épületben talált izgalmas fotóalbumból szervezett kiállítás volt. Ők a Méra World Music fesztiválra nyertek belépőt. Ez a csapat nyerte a várostörténeti kvízt is, amit zsűri tanakodása alatt a Korzó Egyesület szolgáltatott, így a tagok elmehetnek az Erdélyi Humorfesztiválra is.

A Báthory István Elméleti Líceum diákjai a Jósika-palotát fogadták örökbe, amelynek történetét épületlátogatáson ismertették meg kisebb iskolatársaikkal, illetve Jósika-bált is szerveztek. A döntőre készült előadásukban egy okostelefont bújó kamasz váratlanul Jósika János és Csáky Rozália idejében, a 19. században találta magát, a nézők pedig vele együtt tudhatták meg például azt, hogy akkoriban tilos volt a köztéri pipázás Kolozsváron. A csapattagok VIBE-belépőt nyertek.

A Horea úti zsinagóga őrei, az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum diákjai az épülettel együtt egy Kolozsvárról ma már szinte teljesen eltűnt közösség és kultúra nyomába eredtek történelmi előadásokkal, hagyományos zsidó ételek kipróbálásával. Döntős előadásukon egy kíváncsi unoka és egy beszédes nagymama jelenetébe ágyazva röviden érintették mindazt, amit megtudtak, többek között egy vidám zsidó esküvő megjelenítésével.A szentbenedeki Kornis-kastély őrei bicikliversenyt szerveztek a romos épülethez és egy nagytakarítást is összehoztak, így eleve jó esélyekkel indultak a Kolozs megyei döntőn. Sokat nyomhatott a latban az előadásuk is: egyszerű, de annál hatásosabb árnyjátékban adták elő a kastély történetét Kereszturi Kata és Kornis Boldizsár 17. századi esküvőjétől az államosításig, Kornis Gabriella grófnő elüldözéséig. Ez volt ráadásul az egyetlen élőzenés előadás: a szamosújváriak saját zenekarral érkeztek, és még egy ügyes zongorista is akadt közöttük. A csapat jutalmul brüsszeli kirándulásra mehet.A Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája a Báthory-Apor Szemináriumot fogadta örökbe. Megszervezték Gróf Altorjai Apor István, erdélyi kincstárnok sírjának megkoszorúzását és az épületből kiindulva szobrokat és linómetszeteket alkottak, ezekből pedig kiállítást szerveztek. Ennek anyagát vetítés formájában a döntő közönségének is elhozták, a színpadon pedig mozgásgyakorlataikkal pezsgő iskolaudvar-hangulatot teremtettek, akrobatikus kezdéssel. A csapat mozibelépőt és könyvcsomagot kapott, emellett a Jósika-palota és a szentbenedeki Kornis kastély őreivel együtt részt vehetnek a kalotaszegi Örökségünk Őrei táborban.A csapatok öthónapos tevékenységének nyoma megtalálható a műemlékeknek létrehozott Facebook-oldalakon is, sok épület- és kortörténeti érdekesség kíséretében.








EZT OLVASTA MÁR?

X