Konstancán, Marosvásárhelyen és Temesváron is lesznek szecessziós séták


-A A+

A Szecesszió Világnapja alkalmából az Országos Műemlékvédelmi Hivatal hétvégén ingyenes vezetett városi sétákat szervez Konstancán, Marosvásárhelyen és Temesváron.

A nagyváradi és kolozsvári programok mellett további három városban ünneplik a szecessziós építészetet szombaton és vasárnap. A cél, hogy megismertessék a nagyközönséggel az említett városok szecessziós építészetének kiemelkedő alkotásait, illetve hogy megismerjék az építészek élettörténetét és a szecesszió irányzatának helyi jellegzetességeit.
A marosvásárhelyi városi sétákat a Maros Megyei Múzeummal partnerségben szervezi az Országos Műemlékvédelmi Hivatal, magyar és román nyelven, helyi idegenvezetők, Oniga Erika, Lukács Katalin, Sanda Vițelar és dr. Kálmán Attila közreműködésével. A vezetett séta során a résztvevők a belváros jelentős szecessziós épületeit fogják érinteni, így a Kultúrpalotát, a Régi Városházát, a Nyugdíjpalotát, a Kereskedelmi és Iparkamara épületét, a Feigenbaum házat, a Radó villát és a Református Kollégiumot, olyan épületeket, amelyek Komor Marcell, Jakab Dezső, Radó Sándor és Várady Árpád neves építészek tervei alapján valósultak meg. A két legjelentősebb épületet, a Kultúrpalotát és a Régi Városházát (jelenleg Közigazgatási Palota) belülről is megcsodálhatják a látogatók.

Program:
Szombat, június 9. 
Magyar nyelven:

  • 10:00 Belvárosi séta (80 perc); magyar nyelven
  • 11:30 Vezetett séta a Régi Városházán (40 perc)
  • 17:00 Vezetett séta a Kultúrpalotában (40 perc)

Román nyelven:

  • 11:00 Vezetett séta a Régi Városházán (40 perc)
  • ​11:45 Belvárosi séta a Kultúrpalota érintésével (120 perc)

Vasárnap, június 10. 
Román nyelven:

  • 10:00 Vezetett séta a Régi Városházán (40 perc)
  • 10:45 Belvárosi séta a Kultúrpalota érintésével (120 perc)

A temesvári sétákat a Romániai Építészek Rendjének Temes megyei fiókjával partnerségben szervezi az Országos Műemlékvédelmi Hivatal, Victor Popovici építész román nyelvű vezetésével, szombaton és vasárnap délelőtt 10 órától, a túra négy órás.

Konstancán, ahol a séta csúcspontja a Kaszinó meglátogatása lesz, a polgármesteri hivatal, az ARCHÉ Egyesület és Diana Slav túravezető közreműködésével szervezik meg a programot, román nyelven.

A vezetett sétákon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.








EZT OLVASTA MÁR?

X