Lépten-nyomon, Szentbenedeken (I.): körbeutazzuk Erdélyt Márkus Éva videobloggerrel


-A A+

Új rovatunkban Márkus Évával, az első erdélyi magyar doku-reality videoblog szerzőjével utazzuk körbe a tágabb értelemben vett Erdélyt. Ebben az epizódban a Kolozs megyei Szentbenedeket fedezzük fel. Első rész.

A Lépten-nyomon videóblog legutóbbi epizódjában a Kolozs megyei Szamosújváron vendégeskedtünk, onnan pedig csak egy ugrásnyira van a szentbenedeki Kornis-kastély. Ezúttal tehát Szentbenedeket mutatjuk be, vagyis annak egyetlen látnivalóját, a szomorú jelent, de annál fényesebb múltat megélő Kornis-kastélyt, amely egykor Erdély egyik legszebb várkastélyának számított. A kastélyt az Örökségünk Őrei középiskolásoknak szóló műemlékvédelmi vetélkedő keretében fogadták örökbe a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum diákjai.

A Lépten-nyomon soron következő részében Szilágyi Lóránt és Márton Brigitta szamosújvári diákok kalauzoltak végig a kastélyban, mármint annak megmaradt részein. Ugyanis a 20. század közepétől a fedetlenné vált épületek gyorsan pusztulásnak indultak. Szentbenedeken immár visszatérő vendégek vagyunk, egy hét múlva a Kornis-család leszármazottai avatnak be a kastéllyal kapcsolatos terveikbe a Lépten-nyomon videóblogban.








EZT OLVASTA MÁR?

X