Lépten-nyomon, Kaplonyban: körbeutazzuk Erdélyt Márkus Éva videobloggerrel


-A A+

Márkus Évával, az első erdélyi magyar doku-reality videoblog szerzőjével utazzuk körbe a tágabb értelemben vett Erdélyt. Ebben az epizódban Kaplonyt fedezzük fel.

A Lépten-nyomon legutóbbi részében Szatmárnémetit mutattuk be, ha pedig valaki egy hosszabb körutat tervez Szatmár megyében, akkor utazós videoóblogunk soron következő részében újabb tippet adunk arra, hogy még mit ne hagyjon ki.

Kaplony Szatmárnémetitől közel 40, Nagykárolytól alig 5 kilométerre fekszik. A Kraszna bal partján, a hajdani Ecsedi láp szélén lévő település ma elsősorban arról híres, hogy itt található a Károlyiak családi kriptája, de Lépten-nyomon ezen epizódjából kiderül, hogy bizony Munkácsy Mihály világhírű magyar festőművész miatt is érdemes idelátogatni.

Munkácsy születésének 175. évfordulóján a világhírű magyar festőművész anyai ági felmenői és azok utódai tiszteletére állítottak síremléket a kaplonyi református temetőben. Mi is ott voltunk. Mindemellett bemutatjuk nektek a kaplonyi Szent Antal templomot is, amelynek helyén már 1080-ban egy nemzetségi monostor állt, a közel ezeréves régi templom földrengés áldozata lett. Folytassuk közösen felfedező utunkat, ezúttal Munkácsy Mihály és a Károlyiak nyomában! 

 

 
TÁMOGATTA A SZERENCSEJÁTÉK SERVICE NONPROFIT KFT.







EZT OLVASTA MÁR?

X