Lépten-nyomon, Szentbenedeken (II.): körbeutazzuk Erdélyt Márkus Éva videobloggerrel


-A A+

Új rovatunkban Márkus Évával, az első erdélyi magyar doku-reality videoblog szerzőjével utazzuk körbe a tágabb értelemben vett Erdélyt. Ebben az epizódban a Kolozs megyei Szentbenedeket fedezzük fel. Második rész.

A Lépten-nyomon a Kolozs megyei Szentbenedeken immár visszatérő vendég. Bár a település utcáin ma már alig vagy egyáltalán nem hallani magyar szót, Szentbenedek múltja ezer szálon kötődik a magyar történelemhez és kultúrához. A Kornis család több mint 400 éven keresztül lakta és óvta a szentbenedeki Kornis-kastélyt, amely Erdély egyik legszebb várkastélyának számított, azonban a 20. században, közel egy emberöltő alatt sikerült majdnem a földdel egyenlővé tenni mindazt, ami évszázadokon keresztül kiállta a történelem viharait.

A Lépten-nyomon videóblog legutóbbi részében a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum diákjaival jártuk be a kastély megmaradt épületrészeit. A következő videóban pedig a Kornis-nap alatt összegyűlt Kornis család tagjaival találkozunk. A kastély a 20. század elején a magyar filmgyártás egyik úttörője, Janovics Jenő érdeklődését is felkeltette, aki Kertész Mihály Oscar-díjas magyar filmrendezővel és a legendás Jászai Mari főszereplésével filmre vitte a Bánk bánt, a forgatás helyszíne pedig nem volt más, mint a szentbenedeki Kornis-kastély.








EZT OLVASTA MÁR?

X