Rus Adrián: „Hálás vagyok Magyarországnak, mert a futball az életem”


-A A+

Száz százalékig román vagyok – ezt nyilatkozta a Román Labdarúgó Szövetség videóstábjának Rus Adrián, a MOL Fehérvár FC labdarúgója. A sportoló további szavainak pontatlan (vagy szándékosan helytelen?) fordítása a magyarországi sajtóban nagy felháborodást keltett. Ami azonban tény: Rus Adrián (ő kérte, hogy így szólítsuk) Magyarországon lett profi labdarúgó, amiért rendkívül hálás. Gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy Cosmin Contra behívta a román labdarúgó-válogatottba. Hogy férhet meg egymás mellett ez a két állítás? Erről kérdeztük. Exkluzív interjú.

Rus Adrián 1996 március 18-án született Szatmárnémetiben. A helyi csapatban kezdett el futballozni, Magyarországon lett ismert labdarúgó, a Balmazújvárossal előbb az NB II-ben, majd az NB I-ben szerepelt. 2018-ban igazolta le a Puskás Akadémia, és két évre kölcsönadta a román élvonalban szereplő Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-nak. Ez idő alatt a román U21-es válogatottal kivívta az Európa-bajnokságon való szereplés jogát. Időközben megsérült, felépülésében és így a tornán való részvételben már új csapata, a MOL Vidi/ MOL Fehérvár FC segítette, amely már a játékos leigazolása előtt rendelkezésére bocsátotta az orvosi stábját. Rus végül részt vett az olaszországi–San Marinó-i szervezésű U21-es Európa-bajnokságon, amelyen a román válogatott nagy meglepetésre az elődöntőig menetelt.

Azt nyilatkoztad, hogy száz százalékig román vagy. Hogyhogy tudsz magyarul?

A szüleim románok, itt élnek Romániában. Megtanultam magyarul, mert magyarok közt nőttem fel.  Szatmárnémeti határ menti város, sokan tudnak magyarul. A gyerekkori barátaim magyarok, akik csak magyarul beszéltek.

A magyar sportsajtóban is Rus Adriánként szerepelsz, te is így mutatkoztál be, nem pedig Adrian Rusként (Ádrián Ruszként). Miért ez a gesztus?

Magyarországon így neveztek, ezért mutatkozom be mindig Rus Adriánként. Így tudnak felismerni. Nekem ez nem okoz gondot.

Ebben a sokat bírált nyilatkozatban azt mondtad, hogy 19 éves korod óta focizol Magyarországon. Miért mentél oda játszani?

Volt egy sérülésem, összeestem, elájultam. Az otthoni orvosok nem tudták az okát. Nem akartak kockáztatni, ezért nem adták meg az engedélyt, hogy tovább játszhassam. Elmentem Magyarországra, Debrecenbe. Egy ottani szakorvos megnézte a korábbi orvosi jelentéseket, azt mondta, egy ilyen egyszer az életben bárkivel előfordulhat. Ezért mentem Magyarországra. Nem akartam abbahagyni a futballt. 

Hogyan kaptad meg az állampolgárságot?

Fehérgyarmaton játszottam, és az ottani edző sokat segített nekem. Ő mondta, hogy szerezd meg a papírokat, mert jobb lesz a klubnak. Mert az NB2-ben nem játszhat külföldi játékos, csak akkor, ha fizet a klub, illetve úgy nem kap pénzt a szövetségtől. Azt mondta, hogy ez segítség lesz nekem is és a klubnak is. A dédimamám révén kaptam meg a magyar állampolgárságot, édesanyám nagymamája magyar volt.

Miért nem lettél magyar utánpótlás válogatott?

Majdnem az lettem. Amikor feljutottunk a Balmazújvárossal az NB1-be, nem is tudtam jóformán ünnepelni a srácokkal a feljutást. Mert én egyből mentem Ausztriába – a magyar szövetség küldött egy autót utánam - a magyar U21 válogatottba. Mert behívtak, én elvállaltam, hogy játsszak ott. Mondtam, hogy igen, persze, megyek, mert akkor Romániában nem engedtek játszani. Két napja voltam Ausztriában, valaki telefonált az UEFA-tól (Európai Labdarúgó Szövetség – a szerk.), hogy nincsenek rendben a papírjaim.

Az állampolgárságommal volt a gond, mert három lejátszott évem kellett volna hogy legyen Magyarországon az U21-ben vagy öt év a nagy csapatban. És az állampolgárságot a nagymamám révén kellett volna megkapnom. Úgyhogy hazamentem Balmazújvárosba, fél évet játszottam az NB1-ben, és akkor hívtak be a román U21-es válogatottba, egy edzőmeccsre, és azóta mindig behívtak. 

Mielőtt a magyar U21-be behívtak volna, azelőtt játszottál más román korosztályos csapatban?

Igen, az U19-ben. Ugyanúgy egy edzőmeccsen voltam.

Többször nyilatkoztad, büszke vagy arra, hogy idei Európa Bajnokságon a román U21-es válogatottal bejutottál az elődöntőbe, és arra, hogy behívtak a felnőtt válogatottba. Az elmúlt idényt Romániában a Sepsi OSK-nál töltötted. Miért igazoltál vissza a magyar bajnokságba?

A nyáron több lehetőségem volt. A Puskás Akadémia játékosa voltam, és még volt egy év kölcsönszerződés Sepsiszentgyörggyel. Egy elég jó szezonom volt, és az Európa Bajnokságon is sikerült jól futballozni, ezért akartam egy nagyobb klubba szerződni. Több lehetőségem is volt: román és külföldi is, de úgy láttam, hogy a Vidi (a MOL Fehérvár korábbi neve – a szerk.) tud nekem segíteni, és én is neki, hogy elérje a céljait – megnyerni a bajnokságot, a kupát, kivívni az európai szereplést.

Miért nem egy román csapathoz igazoltál?

Szerintem a Vidiben jobb körülmények vannak. Úgy éreztem, hogy nekem jobb a Vidi, jobb ugródeszka lehet. Egyébként meg ismerem a magyar bajnokságot, igaz ez más szint, a Balmazújvárossal a kiesés ellen küzdöttünk, itt a bajnoki cím a cél. De aki jó futballista akar lenni, az meg kell tanuljon nyomás alatt játszani.

Akkor mégsem volt butaság a magyar állampolgárság?

Én ugyanúgy tisztelem a magyar és a román nemzetet. Sajnálom, hogy kiforgatták a szavaim. Márciusban, amikor Spanyolországban voltam edzőmeccsen a román U21-gyel, elmondtam a román sajtónak, hogy hálás vagyok Magyarországnak, és szomorú voltam persze, mikor azt mondták Romániában, hogy többet nem futballozhatok. Hálás vagyok Magyarországnak, hogy megadta ezt a lehetőséget, mert a futball az életem. Egyedül ehhez értek.

Sok cikket írnak, olyasmiket adnak a számba, amiket nem is mondtam. Nem mondtam azt, hogy hülyeség volt felvenni a magyar állampolgárságot, és azt sem, hogy a Magyarországon töltött idő kellemetlen epizód volt az életemben.

Jó, akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba. Azt mondtad, idézem: „Magyarországra mentem egy hülyeség miatt, mondhatom így, mert volt egy kellemetlen időszakom, és emiatt - mivel szomszédos ország, egy kőhajításnyira tőlem - nem tehettem másképp. Mert a futball az életem és nem akartam abbahagyni a futballt." Mi volt ez a hülyeség? Mi volt ez a kellemetlen epizód?

A hülyeség az volt, hogy nem tudták megmondani, hogy miért ájultam el, és hogy nem engedtek focizni.

Hogyan tovább? A botrány után a FCSB tulajdonosa rögtön bejelentette, hogy kész leszerződtetni téged.

Először is be szeretnék mutatkozni a román válogatottban, és játszani szeretnék mindkét meccsen. Felejthetetlen élmény volt az Európa Bajnokság az U21-es válogatottal, ezt szeretném átélni a felnőtt csapattal is. Bízom magamban, bízom a csapatban. A spanyolokat nem kell bemutatni, nagyon erősek, de nem szabad félnünk, mert úgy nem lehet jó eredményt elérni.

Hallottam én is a FCSB érdeklődéséről. Nekem az a dolgom, hogy minél jobban dolgozzak az edzéseken, és ha az edző úgy dönt, hogy a pályára küld, akkor én mindent megteszek, hogy a klubomban is bizonyítsak. Meg kell mutatnom, hogy egy jó futballista vagyok, egy válogatott szintű futballista. Én a Vidi játékosa vagyok, itt akarok jól futballozni, és tenni a dolgom.

Rus Adrián aztán adott interjút a FRF-nek, hogy a román szövetség tájékoztatta a Nemzetközi és az Európai Labdarúgó Szövetséget (a FIFA-t és az UEFA-t) a MOL Fehérvár FC játékosának a helyzetéről. A nyáron a Fehérvár csapatához igazolt, magyar állampolgársággal is rendelkező Rus Adrián csak két mérkőzésen szerepelt az első csapatnál. Azóta, hogy behívót kapott a román válogatottba, és közölte, hogy nem a magyar, hanem a román válogatottban kíván szerepelni, a Fehérvár a második csapatához küldte. A MOL Fehérvár FC cáfolta, hogy büntette volna vagy nyomást gyakorolt volna Rusra. A klub más külföldről igazolt labdarúgók neveit is megemlítette, akiket szintén a második csapathoz küldtek.







EZT OLVASTA MÁR?

X