Uruguay győzelemmel avatta fel a budapesti Puskás Arénát


-A A+

Romániai idő szerint pénteken délután 5 órakor nyitotta meg kapuit a Puskás Aréna a stadionavató Magyarország-Uruguay barátságos mérkőzés 67 ezer nézője előtt, amely végül a dél-amerikaiak 2-1-es győzelmével végződött. A Maszol akkreditált munkatársa a vadiúj létesítményből tudósított az eseményekről.

Több mint 66 évvel azután, hogy 1953. augusztus 20-án a Honvéd Budapest-Szpartak Moszkva mérkőzéssel felavatták a Népstadiont, ismét stadionavatót tartanak Budapesten. A folytonosságot az egykori Népstadion és a 67 ezer néző befogadására alkalmas Puskás Aréna között több építészeti megoldás is biztosítja, de a szervezők arról is gondoskodtak, hogy pénteken este a Magyarország-Uruguay mérkőzés előtt a gyepen is visszaköszönjön a múlt.

Az ünnepélyes kezdőrúgást az a 93 éves Nyikita Szimonjan végzi majd el, aki 1953-ban a Népstadion-nyitómeccsen, a Honvéd-Szpartak Moszkva mérkőzésen csapatkapitányként vezette a vendégeket, mi több gólt is szerzett. Az Orosz Labdarúgó-szövetség alelnöke, a Szpartak Moszkva négyszeres bajnok, hússzoros szovjet válogatott, olimpiai bajnok csatára a Nemzeti Sportnak adott interjúban elismerően és óriási szeretettel beszélt egykori ellenfeleiről, Puskásról, Grosicsról, és az Aranycsapatról, és rendkívül sajnálja, amiért már nem találkozhat legendás barátaival.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Instagram-csatornáján hozta nyilvánosságra a péntek esti mérkőzés főszereplőinek, a magyar illetve uruguayi válogatott szerelését.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Hungarian Football Federation (@mlsztv) pe

Amint arról beszámoltunk, munkatársunk megleste a megnyitó ünnepség főpróbáját, amelynek lesz egy szívhez szóló határon túli mozzanata is. Egy másik határon túli vonatkozásról is írtunk a délelőtt folyamán, amikor kiszúrtuk, hogy a Puskás Aréna promóciós filmjében feltűnik egy pillanatra Diószegi László, a Sepsi OSK és a Diószegi-pékség tulajdonosa is.  

Kevéssel 17 óra után megjelent a Puskás Arénában Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki Fürjes Balázs, a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos társaságában felkapaszkodott a médiapáholy fölötti legfelső sorba és onnan "vette át" a létesítményt.

 
 

Kevéssel 18 óra után a magyar válogatott tagjai megjelentek a pályán. Érkezésüket tapssal és Ria-ria-Hungária rigmussal fogadta a lelátón levő több ezres tömeg.

 
 

Másfél órával a mérkőzés előtt elkezdődött a hivatalos megnyitó Gundel Takács Gábor és Berkesi Judit moderálásával. A kivetítőkön két rövid filmet is bemutattak az egykori Népstadionban lejátszott emlékezetes mérkőzésekből, majd elkezdték felvezetni a magyar válogatott legendáit. Sorra jöttek be és zsebelték be az egyre növekvő tömeg ünneplését Dárdai Pál, Király Gábor, Lipcsei Péter, Pisont István, Ilyés Béla, Kovács Kálmán, Lovász Gyöngyi, Pintér Sándor, Dunai Antal, Szentmihályi Antal, Rákosi Gyula, Raduly József.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Twitter-csatornáján megjelent az Uruguay elleni mérkőzésen pályára lépő kezdő tizenegy.

Megkaptuk a hivatalos meccslapot is, az uruk kezdőcsapatából nem maradtak ki a szupersztárok, Luis Suárez, Edinson Cavani és Diego Godín is pályán lesz a Puskás Aréna nyitómérkőzésén.

Mutatjuk a csapatokat:

A nyitó ünnepség részeként felcsendült két dal, a Soho Party slágere, Az éjjel soha nem érhet véget és az Ismerős Arcok Nélküled című dala, ez utóbbi négy dunaszerdahelyi gyermek előadásában.

Csányi Sándor MLSZ-elnök és Kubatov Gábor, a Ferencvárosi TC elnöke elbúcsúztatja Gera Zoltánt, aki családra társaságában köszöni meg mindenkinek, aki segítette a pályáját, elsőként a Jézus Krisztust említve meg.

A himnuszok után pedig Nyikita Szimonjan és Gera Zoltán elvégezte a kezdőrúgást.

 

 

Az uruk eléggé „tiszteletlenül” kezdték el a mérkőzést, már az első percekben elkobozták a labdát és több gólhelyzetet is kidolgoztak. A 4. percben Luis Suárez kapott szép labdát a magyar tizenhatosban és kissé jobboldalra szorítva eresztett egy erős lövést, amit Dibusz Dénes szögletre tolt. A beadás a tizenegyes pont magasságában szabadon találta meg Diego Godínt, aki zavartalanul fejelt… mellé. Forró helyzet volt.

A 10. percben először csendült fel a Lesz még Erdély Magyarországé!-rigmus a Carpathian Brigade kezdeményezésére.

De közben a fociról továbbra is Oscar Tabárez tanítványai gondoskodtak, a 14. percben egy jobboldali beadás alkalmával Cavani túl nagy gólt akart lőni (sarkazással). Alig egy perccel később már nem könnyelműsködte el a másik oldalról érkező lapos beadást és becsúszva megszerezte a vendégek és a Puskás Aréna első gólját. Magyarország-Uruguay 0-1

A 21. percben már kettővel mentek a dél-amerikaiak, Bria n Rodriguez kapott a magyar tizenhatosban labdát és szépen elcsavarta félmagasanDibusz mellett hosszú sarokba. Ekkor még nagyon úgy nézett ki, senki se szólt az uruknak, hogy fogják vissza magukat. Magyarország-Uruguay 0-2

Ám amikor már elkezdünk megijjedni, jött a magyar válasz a 24. percben. Szalai Ádám 12 méterről ballal találta meg azt a lyukat az előtte levő lábrengetegben, ahol átcsússzant a labda Muslera kapujába. Magyarország-Uruguay 1-2

A következő negyedórában nem történt sok érdemleges, viszont a 39. percben a magyar válogatott ígéretes szabadrúgást kapott 18 méterről. Szoboszlai és Dzsudzsák állt oda, a lövést végül a veterán csapatkapitányt vállalta el, de az jócskán elszállt Muslera kapuja felett.

Szünetre 2-1-es vendégvezetésnél vonultak a csapatok.

A magyar-uruguayi mérkőzés szünetében érkezett a hír, hogy Norvégia 4-0-ra legyőzte a Feröer-szigeteket és ezzel életben tartotta továbbjutási reményeit, legalábbis a 21.45-kor kezdődő Románia-Svédország mérkőzés végéig. A norvégok esélyes viszont elszállnak, ha a bukaresti találkozó nem döntetlennel ér véget.

Megkezdődött a második félidő.

Az 52. percben Szoboszlai végezhetett el baolodalról - éles szögből - egy szabadrúgást, amit pimaszul kapura tekert, Muslerának kivetődve kellett közbeavatkoznia. 

A 62. percben Edinson Cavani indul el a jobboldalon, az utolsó pillanatban szereli az ex-CFR-es Lang Ádám. Két perccel később a PSG sztárja szolgálja ki egy gólpasszal a magyar hatos sarkán Gómezt, de az uru nem lövi el azonnal, így már odaér az előtte faképnél hagyott Baráth Botond.

A két stáb megegyezése alapján 6-6 cserét hajthatnak végre a csapatok, a második félidő közepén percenként megy le egyik, vagy máésik oldalon egy-egy játékos.

A 81. percben a felvidéki DAC-ban remek szezont futó Kalmár Zsoltnak van szüksége ápolásra, az orvosok nem tudják lábra állítani, a rőt játékos a mentősök hordágyán hagyja el a pályát.

A mérkőzés utolsó percében óriási magyar egyenlítési lehetőség, Nagy gyönyörűen szerel, Kovács Vargához passzol, a jobb oldali beadást Vida szorongatott helyzetből az ötös jobb sarkáról a bal alsó mellé fejeli, félig a kapunak háttal.

Damir Skomina szlovén játékvezető 5 percet hosszabbít, de több gól nem esik, így uruguayi vendéggyőzelemmel avatták fel a Puskás Arénát.

 A magyarok történetük során először kaptak ki Uruguaytól, eddig egy győzelem mellett kétszer döntetlent játszottak.

Marco Rossi tanítványai legközelebb kedden Wales vendégeként lép pályára sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, ugyanis győzelemmel kijut a jövő évi, részben budapesti rendezésű kontinensviadalra. 

"Úgy kezdtünk, ahogy Horvátországban, megszeppenve és megijedve. Ennek Walesben nem szabad megtörténnie. Az ellenfél persze nem is a horvát vagy uruguayi csapat lesz, de a hangulat ott is forró lesz. A 20. perctől már úgy hoztuk le a meccset, ahogy azt elterveztük" - mondta az olasz szakember a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón.

A szövetségi kapitány megtizedelt védelméről úgy nyilatkozott, hogy a két újonc, Nagy Zsolt és Szalai Attila jól mutatkozott be, pozitív hatásuk volt a játékra. Előbbit külön kiemelte, hogy bizonyította, amit róla gondolt, azaz erős, gyors és bátor, aki nem fél a kihívásoktól. Éppen ezért valószínűnek nevezte, hogy a továbbjutás szempontjából sorsdöntő keddi, cardiffi Európa-bajnoki selejtező-mérkőzésen a magyar válogatott védelmének bal oldalán majd a Puskás Akadémia játékosa kezd.

Rossi megjegyezte, Lovrencsics Gergőt, Sallai Rolandot és Pátkai Mátét pihentette, Baráth Botond pedig maga kért cserét kisebb combizomhúzódás miatt, ami újabb rossz hír a hátsó alakzatnak. Kalmár sérülésének súlyosságáról egyelőre nem tudott pontos tájékoztatást adni, a kezdőként játszó középpályást a 83. percben kényszerűségből kellett lecserélni.

Magyarország-Uruguay 1-2 (1-2)
Puskás Aréna, 65 114 néző, v: Damir Skomina (szlovén)
    gólszerzők: Szalai (24.), illetve Cavani (15.), Rodriguez (21.)
    sárga lap: Kalmár (34.), illetve Coates (39.)
Magyarország: Dibusz Dénes - Bese Barnabás, Baráth Botond (Szalai Attila, 71.), Lang Ádám, Korhut Mihály (Nagy Zsolt, 75.) - Vida Máté - Dzsudzsák Balázs (Kovács István, 53.), Kalmár Zsolt (Holman Dávid, 83.), Szoboszlai Dominik (Nagy Ádám, 68.), Varga Roland - Szalai Ádám (Feczesin Róbert, 60.)
Uruguay: Fernando Muslera - Giovanni Gonzalez, Sebastian Coates, Diego Godin, Matias Vina (Diego Laxalt, 68.) - Brian Rodriguez (Gaston Pereiro, 82.), Rodrigo Bentancur (Matias Vecino, 52.), Federico Valverde (Lucas Torreira, 68.), Brian Lozano - Luis Suarez (Maximilian Gomez, a szünetben), Edinson Cavani (Cristian Stuani, 74.)

 








EZT OLVASTA MÁR?

X