Magyarellenes rigmusokkal ünnepelt a kupagyőztes FCSB csapata


-A A+

FRISSÍTVE: A román kupa szerdai, Ploiești-en lejátszott döntőjét követően a győztes FCSB rajongói nem hazudtolták meg magukat és a csapatot fogadó mintegy 200 drukker szélsőségesen magyarellenes, gyűlölködő rigmusokkal ünnepelte a Sepsi OSK elleni 1-0-s sikert. Az esetről készült videofelvétel szerint a fővárosi csapat játékosait és stábtagjait sem igen zavarták a megnyilvánulások. FRISSÍTÉS: Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke szerint 20 és 100 ezer lej közötti büntetést kockáztat a FCSB a szerda éjszaka történt eseményekkel. FRISSÍTÉS 2: A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat a CNCD-hez, a FRF-hoz és a FIFA-hoz fordul. 

Magyarországot és a romániai magyarokat gyalázó rigmusokat skandáltak a vörös-kékek ünneplő hívei az egykori katonacsapat Berceni-i sportbázisán. Miután a FCSB busza éjfél után nem sokkal begördült a csapat bázisára, a hívek a szokásos csapatot éltető rigmusaik után magyarellenes, közönséges hangvételű skandálásba kezdtek, amelyek a gsp.ro felvétele szerint cseppet sem zavarták Toni Petrea játékosait.

A gyűlölködő kórust Gheorghe Mustață, a FCSB szurkolóinak egyik vezetője vezényelte, aki ezt követően motivációs beszédet tartott a csapat tagjainak. A vezérszurkoló a közelmúltban töltötte le hat éves börtönbüntetését, többek között erőszakos cselekedetekért, gyilkossági kísérlet, és zsarolás miatt ítélték el.

Nem hagyják szó nélkül

Nem megy el szó nélkül a szerda esti incidens mellett a Sepsi OSK csapata. "Sértettnek érzem magam. Boldognak kellene lennem, de semmit nem tanulunk" - nyilatkozta az esetet követően Cornel Sfaițer, a székelyföldi csapat klubmenedzsere a ProSport LIVE-nak. A klubvezető szerint megvitatják a Sepsi OSK-nál a problémát és hamarosan döntenek arról, panaszt emelnek-e a FCSB szurkolók és játékosok viselkedése ellen, akik a klubvezető szerint "nem tudtak urakoldni magukon".

FRISSÍTÉS: Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke szerint 20 és 100 ezer lej közötti büntetést kockáztat a FCSB a szerda éjszaka történt eseményekkel. 

„Nem tudom megmagyarázni az ilyen kirohanásokat, különösen ezekben a nehéz időkben” – mondta Asztalos. A CNCD elnöke szerint megvárják, hogy a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) indít-e eljárást saját hatáskörében, ugyanakkor azt sem tartja kizártnak, hogy súlyosabb szankciókat kell alkalmazni a hasonló esetekben a jövőben, együttműködve a labdarúgó szövetséggel. 

Asztalos Csaba a gsp.ro portálnak adott nyilatkozatában kiemelte: a magyarok mindig hozzájárultak a romániai sport sikereihez és a FCSB kötelékében is megfordultak magyar nemzetiségű edzők és játékosok, például Jenei Imre vagy Bölöni László. (A FCSB elődje, a Bukaresti Steaua 1986-ban Jenei Imre vezetőedzővel érte el története legnagyobb sikerét és nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját a Barcelona ellen lejátszott sevillai döntőben – szerk. megj.)

FRISSÍTÉS 2: A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panaszt tesz az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, a szervező Román Labdarúgó Szövetségnél (FRF) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA) a mérkőzésen a július 22-én, Ploiești-en lejátszott Román Kupa döntője után tapasztalt magyarellenesség kapcsán.

„Elfogadhatatlan, hogy a hatóságok és a játékosok, valamint a klub vezetése nem léptek fel a xenofób rigmusok ellen. Úgy látszik Bukarestben még mindig nem a kiváló sportteljesítménye alapján ítélik meg a Sepsi OSK-t, hanem magyar jellege miatt, és az sem világos, hogy az erdélyi magyarok ugyanolyan alkotó részei az államnak, mint bárki más, aki itt él, dolgozik, adózik. Minden eszközzel fellépünk a hasonló esetek kapcsán, most az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, a Román Labdarúgó Szövetséghez (FRF) és a FIFA-hoz is panaszlevelet küldünk. Remélem, a legkomolyabb szankciókat kapják az érintettek, annak érdekében, hogy eltűnjön a magyarellenesség a lelátókról és a közéletből” – nyilatkozta Benkő Erika, Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója.

(Borítófotó forrása: Sepsi OSK Facebook-oldala)








EZT OLVASTA MÁR?

X