BL: a Fradi négy gólos vereséget szenvedett Barcelonában


-A A+

A Ferencváros 5-1-es vereséget szenvedett az FC Barcelona otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek keddi nyitányán.

Szerhij Rebrov együttese a következő fordulóban, jövő szerdán az ukrán Dinamo Kijevet fogadja a Groupama Arénában. A Ferencváros 25 év elteltével szerepel újra a legrangosabb európai kupasorozatban.

Bajnokok Ligája, G csoport, 1. forduló:
FC Barcelona (spanyol)-Ferencváros 5-1 (2-0)
Camp Nou, zárt kapus, v.: Sandro Schärer (svájci)
    gólszerzők: Messi (27., 11-esből), Fati (42.), Coutinho (52.), Pedri (82.), Dembélé (89.), illetve Haratin (70., 11-esből)
    kiállítva: Piqué (68.)
    sárga lap: Laidouni (32.), Haratin (85.), Kovacevic (92.)
FC Barcelona: Neto - Sergi Roberto (Junior Roberto, 63.), Gerard Piqué, Clement Lenglet, Sergino Dest - Frenkie de Jong, Miralem Pjanic (Sergio Busquets, 76.) - Ansu Fati (Pedri, 63.), Philipp Coutinho (Ousmane Dembélé, 71.), Trincao (Ousmane Dembele, 63.) - Lionel Messi
Ferencváros: Dibusz Dénes - Botka Endre (Lovrencsics Gergő, 77.), Miha Blazic, Adnan Kovacevic, Eldar Civic (Marcel Heister, 63.) - Ihor Haratin, Aissa Laidouni (Somália, 63.) - Sigér Dávid - Olekszandr Zubkov (Robert Mak, 71.), Isael - Tokmac Nguen (Franck Boli, 71.)

A találkozó előtt 25 év után csendült fel újra a Bajnokok Ligája himnusza a Ferencváros futballistáinak, akik láthatóan nem ijedtek meg ellenfelüktől, hiszen az első percekben magabiztosan járatták a labdát. Az első védést Dibusznak kellett bemutatni, a válogatott hálóőrnek tökéletes bemelegítő labda volt Messi szabadrúgása.

A 10. percben egy pillanatra a néhány magyar újságíró „felrobbantotta” a sajtópáholyt, miután a 27. születésnapját ünneplő Nguen lépett ki, majd a világ- és Európa-bajnok Piqué-t könnyedén átjátszva hatalmas gólt rúgott a bal felsőbe, de az asszisztens - helyesen - ekkor jelezte a lest. A 17. percben Messi már jobban tesztelte Dibuszt, de a különcsatát ezúttal is a magyar kapus nyerte. A 20. percben csak néhány centin múlott a Ferencváros vezetése: Nguen gyönyörűen tartotta meg a labdát a 16-oson belül, lekészítette Isaelnek, aki „szétbombázta” a bal oldali kapufát.

Nem sokkal később előnybe került a Barca, köszönhetően a hatszoros aranylabdás zseniális szólójának és az általa értékesített büntetőnek. Tíz perccel a szünet előtt Fati került ziccerbe, de közeli lövését Dibusz szépen hárította, majd Messi lőtt kapufát lesről. A találkozó ezen pontján érezhető volt, hogy a Ferencvárosnak nagyon jót tenne a szünet, ám nem sikerült kihúznia addig, Fati növelte a katalánok előnyét.

Nem sokkal a fordulást követően Coutinho lőtte a harmadik hazai gólt, a Ferencváros bő negyed óra elteltével jutott levegőhöz a szorításból, és egy újabb Nguen-Isael összjáték után alakított ki helyzetet. A félidő közepén Ronald Koeman, a hazaiak holland mestere rögtön hármat, Rebrov pedig kettőt cserélt.

A 70. percben megszerezte első gólját a Ferencváros a BL mostani kiírásában, a Nguen által kiharcolt büntetőt Haratin értékesítette, ráadásul az utolsó emberként szabálytalankodó Piquét kiállította a játékvezető.

Az emberelőnyben futballozó Ferencváros megpróbált támadni, de egy Dembélé által végig vezetett villámgyors kontra végén a 17 esztendős Pedri talált be, majd Dembélé a 89. percben beállította a végeredményt.

Szerhij Rebrov, a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője az MTI kérdésére a találkozót követően sajtótájékoztatón a Camp Nouban elmondta, a találkozó elején jól futballozott a magyar együttes, amely helyzeteket alakított ki és akár gólt is szerezhetett volna. Ugyanakkor a Barcelona vezető gólját követően többet engedtek a riválisuknak, mint kellett volna. A tréner megjegyezte, megpróbáltak szervezetten védekezni, de a katalánoknak ezt sikerült feltörniük és főként labdavesztések után föléjük kerekedtek. Hozzátette, öt mérkőzésük van még van hátra a csoportkörben, „hosszú az út". Rebrov megjegyezte, a kiállítás után megpróbálták nyomás alá helyezni ellenfelüket, de a Barcelona olyan klasszisokkal rendelkezik, aki ilyen helyzetben egy az egyben is meg tudják oldani a párharcokat.
Ronald Koeman, a Barcelona vezetőedzője elmondta, jó mérkőzést játszottak, bár kicsit nehezen vették fel a mérkőzés ritmusát és hagyták játszani a Ferencvárost a találkozó elején. Megjegyezte, ez történik ha "lejjebb adnak az agresszióból" és abból a nyomásgyakorlásból, ami a Barcelona játékát jellemzi. A holland tréner hozzátette, a második félidőben már egy igazán jól futballozó csapatot látott, amely emberhátrányban is bizonyított.
Sigér Dávid, a Ferencváros válogatott középpályása arról beszélt, hogy a Barcelona a második félidőben érezhetően ritmust váltott, és rendkívül nehéz volt megszerezni a labdát. Hozzátette, felemelő, megtisztelő és inspiráló érzés volt ebben a stadionban egy ilyen csapat ellen pályára lépni.

Párizsban nyert a Manchester United

A Manchester United az előző kiírásban döntős Paris Saint-Germain vendégeként, a Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felálló RB Leipzig pedig hazai pályán, az Istanbul Basaksehir ellen nyert a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének kedd esti első fordulójában.

Az MU Bruno Fernandes büntetőből szerzett góljával az első félidő derekán előnybe került Párizsban, a házigazdáknak pedig csak a szünet után - egy öngólnak köszönhetően - sikerült egyenlíteniük. A csatát végül Marcus Rashford döntötte el a hajrában egy távoli, pontos lövéssel.

Gulácsi Péter és magyar válogatott csapattársa, Willi Orbán végig a pályán volt Lipcsében, ahol a házigazda együttes a spanyol Angelino két góljával már a 20. percben magabiztosan vezetett, és a lefújásig meg is tudta tartani előnyét.

Londonban a Chelsea nem bírt az Európa-ligában címvédő Sevillával, míg a Rennes a vendég Krasznodarral játszott 1-1-es döntetlent.

Rómában a Lazio 23 perc alatt kétgólos előnyre tett szert a vendég Borussia Dortmunddal szemben, s bár a németek a hajrához közeledve szépítettek, öt perccel később újra gólt kaptak, ezzel az olasz együttes el is döntötte a mérkőzést.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:
E csoport:
Rennes (francia)-Krasznodar (orosz) 1-1 (0-0), gól: Guirassy (56., 11-esből), illetve Ramirez (59.)
Chelsea (angol)-Sevilla (spanyol) 0-0
F csoport:
SS Lazio (olasz)-Borussia Dortmund (német) 3-1 (2-0), gól: Immobile (6.), Hitz (23., öngól), Akpa Akpro (76.), illetve Haaland (71.)
Zenit (orosz)-Club Brugge (belga) 1-2 (0-0), gól: Horváth (74., öngól), illetve Dennis (63.), de Ketelaere (93.)
H csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - Manchester United (angol) 1-2 (0-1), gól: Martial (55., öngól), illetve Fernandes (23., 11-esből), Rashford (87.)
RB Leipzig (német)-Basaksehir (török) 2-0 (2-0), gól: Angelino (16., 20.)
G csoport:
Barcelona (spanyol)-Ferencváros 5-1 (2-0), gól: Messi (27., 11-esből), Fati (42.), Coutinho (52.), Pedri (82.), Dembele (89.), illetve Haratin (69., 11-esből)
Dinamo Kijev (ukrán)-Juventus (olasz) 0-2 (0-0), gól: Morata (46., 84.)







EZT OLVASTA MÁR?

X