Olimpia 2024: elkészült a budapesti pályázat második kötete


-A A+

Budapest a pénteki határidőre leadta a 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázat második kötetét a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A több száz oldalas dosszié angolul és franciául készült el, tartalma az olimpiarendezéshez szükséges garanciák, a rendezés szervezeti, jogi keretei, a helyszíntervek módosításai.

Fürjes Balázs, a Budapest 2024 olimpiai pályázat elnöke szerint Budapestnek rendkívül hasznos az a párbeszédfolyamat, amely első alkalommal van jelen az olimpiai pályázat során. Hozzátette, az Agenda 2020, a gazdaságos olimpia reformja jegyében a NOB megváltoztatta a pályázati folyamatot, s a legjobb megoldások megtalálása érdekében az egész pályázat alatt élénk párbeszéd folyik a kandidálók és a NOB, illetve a nemzetközi sportszövetségek között.

„A párbeszéd mindig segít megtalálni a legjobb megoldást Budapest építésében is. Ez az olimpiai párbeszéd, a sok konzultáció több 10 milliárd forintot spórol Magyarországnak” – mondta Fürjes.

A budapesti olimpiát és paralimpiát előkészítő cégnek 36 típusú, összesen több mint 100 garanciát kellett leadnia a dokumentumban foglalva. „Budapest versenyben van, ebből a pályázati anyagból is kitűnik, hogy 2024-ig Magyarország az olimpiához szükséges létesítmények több mint 90 százalékával az olimpiától függetlenül, egyébként is rendelkezni fog” – mondta Fürjes, s hozzátette: ezek a létesítmények vagy már az olimpiától függetlenül is megépültek vagy olyan ideiglenes létesítmények, amelyek a játékokat követően átalakításra, elbontásra kerülnek.

„Az is kiderül a ma beadott pályázati anyagból, hogy az olimpia miatt semmilyen extra közlekedési beruházásra nem lesz szükség, vagyis az olimpiához pont ugyanazon fejlesztések kellenek, amelyek olimpia nélkül is megvalósulnának. Az olimpia van a városért és nem a város az olimpiáért. A budapesti pályázat így 100 százalékosan illeszkedik a gazdaságos olimpia, az Agenda 2020 koncepciójához” – jelentette ki Fürjes Balázs.
EZT OLVASTA MÁR?

X