Lengyel henger – elvérzett a román fociválogatott


-A A+

Cristoph Daum csapata elszenvedte első vereségét a 2018-as vilábajnokság európai selejtezősorozatában, a lengyelek három góllal nyertek Bukarestben, s fölényes győzelmükkel átvették a vezetést az E-csoportban. Montenegró leszerepelt, Dánia hozta a kötelezőt.

Robert Lewandowski bizonyította klasszisát, a lengyel válogatott pedig igazolta, hogy jóval magasabb szintű futballt játszik csoportriválisánál. A románok nem tudtak élni a hazai pálya előnyeivel, a Nemzeti Arénában az történt, amit a vendégek akartak. Bár a 0–3-as végeredmény kissé megtévesztő lehet a találkozó egészét nézve, Adam Nawalka együttese megérdemelten gyűjtötte be mindhárom pontot. A lengyelek az első félidőben uralták a játékot, a fordulás után pedig inkább a védekezéssel törődtek, aztán a hajrában érkezett Lewandowski és lezárta a meccset.

A Bayern München gólembere sok gondott okozott a román játékosoknak, párharcok sorát nyerte meg, a hazaiaknak nem volt ellenszerük a lengyel csapat legjobbjával szemben. A 11. percben ugyanakkor túlzott őrizetett kapott Lewandowski, mindenki rá figyelt, Grosicki pedig köszönte a lehetőséget és a keresztléc segítségével nagy gólt lőtt. Az első félidőben egyértelműen alárendelt szerepet játszottak Chricheșék, s bár a mérkőzés második felére sikerült felpörögni, a szünetben eszközölt két csere (Hoban helyett Prepeliță jött be, Popát pedig Andone váltotta) nem hozta meg az egyenlítést.

A román válogatottnak voltak jó pillanatai, de igazán veszélyes gólszerzési lehetőségeket nem jegyezehettünk fel Fabianski kapujánál. A vereség egyre közeledett, majd a 83. percben biztossá vált: Lewandowskit nem tudták tartani a védők, az atletikus csatár acélos lövése Tătărușanuról bevágódott a kapuba. A hosszabbításban még egy büntetőt is kiharcolt a lengyelek kapitánya, ezt pedig higgadtan értékesítette.

Büntethet a FIFA

Könnyen lehet, hogy a román válogatott következő hazai mérkőzése zárt kapus lesz. A hangosbemondó többször is felszólította a drukkereket, hogy kerüljék a pirotechnikai eszközök használatát, de ezzel néhány néző nem törődött. A második félidő közepén ijesztő eset történt, egy petárda éppen Lewandowski mellett robbant fel, szerencsére a gyepre zuhanó labdarúgónak nem esett komolyabb baja.


Az első félidőben is voltak incidensek, a lengyel szektorba különböző tárgyakat dobáltak a román drukkerek, ugyanakkor a pályára is berepült egy-két görögtűz. A Román Labdarúgó Szövetség nemrég figyelmeztetést kapott az UEFA-tól, a mostani kihágások már büntetést vonhatnak maguk után.

Négy forduló elteltével Lengyelország 10 ponttal vezeti a csoportot. Montenegró – bár kétgólos vezetésről elbukott Örményországban – jelenleg második. A románokat azok a dánok is megelőzik, akik simán győztek hazai pályán a kazahok ellen, egyedül Kazahsztánnak nincs még győzelme a hatosban. A csoport állása az UEFA honlapján.

Labdarúgó vb-selejtező, E-csoport, 4. forduló
Bukarest, Nemzeti Aréna

  • Románia–Lengyelország 0–3 (0–1)
  • gólok: Grosikci (11.), Lewandowski (83., 90+1., utóbbit büntetőből)
  • vezette: Damir Skomina (Szlovénia)
     
  • Hazaiak: Tătărușanu – Toșca, Grigore, Chiricheș, Benzar – Hoban (Prepeliță, 46. perc) – Chipciu, Stanciu (Keșerü, 82. perc), Marin, Popa (Andone, 46. perc) – Stancu.
     
  • Lengyelország: Fabianski – Piszczek, Pazdan, Glik, Jederczyk – Krychowiak, Linetty (Maczynski, 70. perc) – Blaszczykowski, Zielinski (Teodorczyk, 80. perc), Grosicki (Peszko, 89. perc) – Lewandowski.
     
  • A csoport további eredményei: Örményország–Montenegró 3–2, Dánia–Kazahsztán 4–1.







EZT OLVASTA MÁR?

X