Kárpát-kupa: magyar győzelem tette emlékezetessé Brădeanu búcsúmeccsét


-A A+

A magyar válogatott nyerte a Kolozsváron megrendezett Kárpát-kupát, miután magabiztos játékkal legyőzte 29-24-re Románia A csapatát. A mérkőzés és a torna legjobbja Klivinyi Kinga volt, aki a döntőben lőtt 10 góljával vetette észre magát. Ez alkalommal búcsúztatták Aurelia Brădeanut a román válogatottból.

Kicsivel több mint félház fogadta a Kárpát-kupa döntőjére kifutó magyar és román női kézilabdaválogatottat a 7300 fő befogadására képes kolozsvári sportcsarnokban. A látszólagos “érdektelenséget” – legyünk jóhiszeműek – írjuk a magas jegyárak rovására (a legolcsóbb napi jegy 60 lejbe került – szerk. megj.), így bizonyos értelemben úribb közönség foglalt helyet a lelátón. Ezt a himnuszok lejátszásakor is érzélkeltük, ugyanis egyetlen füttyszó sem zavarta meg a  magyar himnuszt, a románt pedig ünnepélyesen végigénekelte a közönség.

Mint beharangozónkban is írtuk, a mérkőzés óriási presztízscsatát jelent a kispadon ülő edzők számára is. A magyar válogatott kispadján az a Kim Rasmussen ül, aki tavasszal a Bukaresti CSM-t Bajnokok Ligája győzelemre vezette az ellen a Győri Audi ETO ellen, akinek az edzője az az Ambros Martín, aki kevesebb, mint egy hónapja a román válogatott szövetségi kapitánya.

A meccset a legeredményesebb jákosát (Cristina Neagu bokaficammal kihagyta a teljes turnét – szerk. megj.) mellőzni kényszerülő román válogatott kezdte jobban köszönhetően a remek napot kifogó Dedunak. Csapata elbizonytalanodását érzékelte Rasmussen is, aki a 14. percben 6-4-es román vezetésnél időt kért. A kupaktanács hasznosnak bizonyult, ugyanis a magyar válogatott Görbicz és Klivinyi góljaival felzárkózott, majd a 24. percben 11-10-nél át is vette a vezetést. Most Ambros Martínon volt a sor, hogy időt kérjek, de az ő tanácsai nem bizonyultak elég jónak, hiszen szünetre 14-12-es magyar vezetésnél vonulnak a csapatok, úgy hogy Buceschi időn túli hetessel kozmetikázott az eredményen.

A második félidő onnan folytatódott ahol az első végetért, a Neagu hiányát pótolni nem tudó román válogatott nem tudott veszélys lenni a Janurik által védett magyar kapura. Ambros Martín a 10. Percben 19-14-es magyar vezetésnél időt kért. Ebben a játékrészben is Klivinyi és Görbicz vitte a hátán Rasmussen csapatát, a győri irányítót rég nem láttuk ilyen jól játszani, az érdi Klivinyi pedig olyan pozitív meglepetésnek számít, amire ...számítani sem számítottunk.

Tíz perccel a vége előtt az állás 24-19 volt, a magyar gólok közül 16-ot (9-7-es megosztásban) Klivinyi és Görbicz termelt. Az érdi átlövő érdemeit növeli, hogy össze találata akcióból született, míg Görbicznek voltak hetestalálatai is.

Úgy tűnt, hogy a román győzelem esélye akkor úszott el, amikor 26-20-as állásnál Cristina Laslo hetesét Kiss Éva kivédte.  A hazai csapat két gyors góllal közelebb lopakodott, és a lendületet Rasmussen egy időkéréssel akasztotta meg, csapata 26-22-es állásról fordult az utolsó 5 percre.

A végjátékban sem változott a játék képe, és a magyar válogatott magabiztos győzelemmel (29-24) megnyerte a mérkőzést és a tornát.

A legjobb kapusnak Denisa Dedut, a Kárpát-kupa MVP-jének pedig Klivinyi Kingát választották.








EZT OLVASTA MÁR?

X