Megkezdik a tavaly novemberben felborult juhszállító hajó kiemelését


-A A+

Szombatra tervezték a tavaly novemberben a midiai kikötőben oldalára borult teherhajó kiemelési munkálatainak megkezdését. Több ezer juh teteme még mindig a hajótestben van.

A palaui zászló alatt hajózó Queen Hind tavaly november 24-én borult az oldalára a Fekete-tengeren, röviddel azután, hogy elhagyta Midia kikötőjének a rakodópartját. Huszonkét szír tengerész volt a fedélzeten, valamint 14 600 juh, amelyeket Romániából az arab országokba exportáltak volna.

A legénységet kimentették a hatóságok, illetve az állatok egy részét is, de a többségű elpusztult, és 14 ezer tetem még mindig a hajón van.

Ezek elszállítására és megsemmisítésére, valamint a hajó kiemelésére a kikötői és mélytengeri logisztikai szolgáltatásokat nyújtó Grup Servicii Petroliere vállalattal kötöttek szerződést a múlt hónap közepén. A cégnek február végéig kell befejeznie a munkát. Első lépésben szombaton a hajótest helyreállításán dolgoztak: búvárok merültek alá, hogy szivattyúkat szereljenek be, amelyekkel megkezdték a víz kiszivattyúzását, hogy az oldalára dőlt hajótörzset visszabillenthessék.

(Nyitókép: A megdőlt hajó Midián | Fotó: observator.tv)








EZT OLVASTA MÁR?

X