Újabb 10 elefánt tetemét találták meg Zimbabwéban


-A A+

Ujabb tíz elefánt tetemét találták meg Zimbabwéban, miután a múlt héten 12 fiatal állattal végzett feltehehetően mérgező növények okozta baktériumfertőzés - jelentette be a hatóság csütörtökön.

Az utóbbi tíz elefántot kedden és szerdán fedezték fel a Pandamasuwe erdő közelében, ahol a korábbi 12-it is - írta a Phys.org portál. "Már 22 elefánt pusztult el. Mintát vettünk, hogy elemezzük őket, de feltételezzük, ugyanabban pusztultak el, mint az előzőek" - mondta el az AFP-nek Tinashe Farawo, az állatvédelmi hatóság szóvivője.

Laboratóriumi eredmények alapján az előző tucatnyi elefánt mérgező növények okozta baktériumfertőzés miatt pusztulhatott el. Kizárták, hogy orvvadászok végeztek velük, mert a tülkök épségben voltak. A száraz évszakban, mint amilyen a mostani is, szűkösen áll rendelkezésre élelem a túlnépesedett elefántpopuláció számára, ezért a fiatal állatok, amelyek nem érik el a fák lombkoronáját, hajlamosak megenni bármit, amit találnak, köztük esetlegesen mérgező növényeket is.

Columbus Chaitezvi, a Zimparks főállatorvosa szerint az előzetes laboratóriumi eredmények arra utalnak, hogy az elefántok élelem keresése közben kaptak el valamilyen halálos baktériumfertőzést, de még nem tudják, hogy milyen baktérium fertőzhette meg őket.

Zimbabwéban több mint 84 ezer elefánt él. Júniusban a szomszédos Botswanában, az Okavango-folyó deltájában is holtan találtak csaknem 300 elefántot, azok sokáig tisztázatlan halálát végül természetes toxinoknak tulajdonították. Egyelőre vizsgálják, hogy lehet-e összefüggés a két országban észlelt tömeges elefántpusztulás között. Botswanában él a legtöbb afrikai elefánt, mintegy 156 ezer, a második legnagyobb - 85 ezresre becsült - populációval Zimbabwe rendelkezik. Szakemberek szerint Zimbabwe valójában csak 45-50 ezer elefántnak tudna életteret biztosítani. Az országban tavaly legalább 200 ormányos halt éhen vagy szomjan.








EZT OLVASTA MÁR?

X