Leukémiában meghalt az a férfi, aki elsőként gyógyult fel HIV-fertőzésből


-A A+

Daganatos betegségben meghalt Timothy Ray Brown, az első páciens a világon, aki meggyógyult a HIV-fertőzésből.

Brown partnere a Facebookon osztotta meg a hírt, hogy Timothy kedd délután meghalt Kaliforniában, a leukémiával vívott öthónapnyi küzdelem után. A férfi szerint Brown az egész életét annak szentelte, hogy elmondja az embereknek a HIV-fertőzésből való felépülése történetét és a "remény nagykövete" legyen.

Az 1966 márciusában született Brownnál 1995-ben diagnosztizálták a HIV-fertőzést, majd 2006-ban leukémia alakult ki nála. Németországban 2007-ben őssejtátültetésen esett át. Bár elsődlegesen a leukémia gyógyítása volt a cél, egy ritka genetikai mutációval élő embertől származó vérképzőszervi őssejteket kapott. Ez a génmutáció természetes ellenállóképességet nyújt hordozójának a HIV-vírussal szemben.

Az első transzplantáció csak részben volt sikeres, a HIV-fertőzés eltűnt szervezetéből, de a leukémia nem. Ezért 2008-ban ugyanattól a donortól újabb őssejteket kapott és úgy tűnt, hogy ez az átültetés már a leukémia ellen is hatásos volt.

A férfi daganatos betegsége tavaly kiújult és gyorsan terjedt. Hospice-ellátásában részesült a kaliforniai Palm Springsben, ahol élt.

Világszerte ma több mint 37 millió ember HIV-fertőzött és az AIDS-nek nagyjából 35 millió áldozata volt az 1980-as évek óta. Az elmúlt három évtized orvostudományi előrelépéseinek köszönhetően ma már léteznek olyan gyógyszerkombinációk, amelyekkel kordában tartható a vírus, lehetővé téve sok HIV-pozitív ember számára, hogy évekig éljen a betegséggel.EZT OLVASTA MÁR?

X