Facebook-ivászat helyett Tégy jót mozgalom kapott lendületre


-A A+

Több mint egy hete indult útjára a NekNominate nevű online játék, aminek lényege valamilyen alkoholos ital minél extrémebb módon való elfogyasztása, ennek rögzítése videófelvételen és posztolása, amiután kihívást kell intézni egy-két emberhez, hogy csinálják meg ők is.

A NEK egy dél-afrikai rövidítés, mely az alkohol miatti halálesetet takarja. Nem véletlenül, a „játék” során is, míg az Ausztráliából indulva végigsöpört a világon, többen életüket vesztették.

Azok, akik ezt veszélyesnek és őrültségnek ítélték, ellenkampányba fogtak RAKnomination néven. A RAK a Random Act Kindness, azaz Véletlenszerű Kedvesség rövidítése, vagyis a lényeg, hogy véletlenszerűen kiválasztott személyek irányába hajtsanak végre valamilyen kedves gesztust, ezt vegyék filmre, majd kérjék fel néhány barátjukat, hogy utánozzák őket ebben.

Egy fiú például vásárolt egy csokor virágot és véletlenszerűen kiválaszott egy idegent, akinek átadta, egy kedves, idős asszonyt.

https://www.youtube.com/watch?v=LT1EgUtVNIY&feature=player_detailpage

Egy másik fiatal kinézett egy hajléktalant, aki a kutyájával ült az utcán. Vásárolt neki meleg kabátot, sapkát, kesztyűt, hazament és főzött egy termosznyi finom házi levest, majd vett még egy meleg főételt útközben és a kutyaeledelről sem feledkezett meg.

https://www.youtube.com/watch?v=BXh26hJ2Bdc&feature=player_detailpage

Olyan felvétel is készült, amelyen egy KFC drive-ba begurult sofőr megkérdezi a pénztárost, mennyit kell fizetnie a mögötte lévő autóban ülő vásárlónak, majd kifizette a számláját.

https://www.youtube.com/watch?v=o0qd_jdUM9Q&feature=player_embedded

Egy lány ezt írta egy üdvözlőkártyára: „Köszönöm, hogy vagy! Tudom, hogy a létezésed megváltoztatta valakinek az életét!” - majd kiválasztott egy postaládát és bedobta az ismeretlennek. 

https://www.youtube.com/watch?v=P_ylLsKmfMc&feature=player_embedded

A kampányról író és videókat közlő Zacc.cafeblog.hu szerzője felteszi a kérdést, vajon sikerül-e ennek az „online játéknak” is bejárnia a világot.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X