Biciklisek életét mentheti meg egy magyar találmány


-A A+

Mivel a kerékpáros balesetek jelentős része a kereszteződésekben vagy azok közelében történik, külön eszköz segítheti a biztonságos közlekedést és a kanyarodást. Ezért, illetve a karjelzések láthatóbbá tételéért alkotta meg egy magyar kerékpáros a Useeme karpántot.

https://www.youtube.com/watch?v=OhYZ7ENHSLw&feature=player_embedded

A LED-es mozgásvezérelt irányjelző karkötő a termék honlapjánelérhető információk szerint úgy segít a biztonságos közlekedésben, hogy amikor kerékpározás közben karjelzést adunk kanyarodáskor és sávváltás előtt, a mozgásérzékelő felismeri a mozdulatokat, a karpánt pedig automatikusan villogni kezd. Így fokozottabb figyelemben részesülnek a forgalomban a biciklisek, és elkerülhetők lehetnek a balesetveszélyes közlekedési helyzetek.

A karpánt működési elve meglepően egyszerű. A mozgásérzékelőt összekapcsolták egy mikrokontrollerhez, ez pedig folyamatosan értékeli az érzékelőből érkező adatokat és felismeri a karjelzéseket. Amint a megfelelő mintákat érzékeli, a mikrokontroller automatikusan bekapcsolja és kikapcsolja a LEDeket. „Alkalmazkodik a kéztartáshoz, mindenfajta kormánnyal működik. Nem a biciklidre kell tenni őket, hanem a csuklódra. A fényes narancssárga LEDek a csuklóid körül minden irányból jól láthatóak. Mindenféle ruházatra könnyen felvehető, nincs rajta csat. 3 méretben kapható" - írja a fejlesztő.

Kis- és nagykereskedelmi forgalomban egyelőre nem kapható a Useeme kerékpáros irányjelző. A gyártást a leendő felhasználók előrendeléssel finanszírozhatják, erre az Indiegogo crowdfunding oldalon van lehetőség. Az első 200 darabot a kerékpárosok kedvezményes áron rendelhetik, 200 támogató pedig tesztelheti az eszközt.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X