Pataréti roma a „Jönnek a románok” narrátora


-A A+

A kolozsvári Pataréten lakik feleségével és két éves kisfiával az angliai románok és a bukaresti külügy tiltakozását kiváltó, Jönnek a románok című dokumentumfilm narrátora.

A Channel 4 brit tévéadón futó sorozat első három részének elkészítésében segédkező Petru Alex Fechetéről az Adevarul készített riportot. A 30 éves férfi 2008-ban járt először Nagy-Britanniában, de nem akkor nem talált munkát, ezért hazajött. Azelőtt Norvégiában dolgozott. Elmondása szerint az iskolában tanult ugyan valamennyit angolul, mégis a tévéből tanulta meg a nyelvet.

A Channel 4 tévéadó stábjával 2013-ban találkozott, amikor az angolok Pataréten forgattak riportot a romákról. Egy évvel későb ismét felkeresték a tévések, és felajánlották, hogy vállaljon szerepet a dokumentumfilmben. Az ajánlatot Fechete elfogadta. Tavaly nyáron a szigetországba utazott, a stáb pedig filmezte minden lépését.

Közben felkerült a YouTube videómegosztóra a sorozat kedden bemutatott második része is, amely egy konstancai középkorú hölgy egyhónapos tapasztalatát és egy Lupényből kivándorló, autómosóként dolgozó, és egy híd alatt lakó férfi történetet meséli el. 

Egy hét után kapott állás egy autószerelő műhelyben. Sokat nem tartózkodott Angliában, mert közben Kolozsváron egy norvég finanszírozású projekthez alkalmazták roma szakértőként. „Nem nagy a fizetésem, de haszna van annak, amit dolgozom, hiszen a projekt célja a romák társadalmi integrálódásának segítése” – magyarázta a román lapnak.

Ősszel Fechetét felhívták a Channel 4-tól, és megkérték, hogy legyen a dokumentumfilm narrátora. Ezt is elvállalta. Egy hete jött haza Londonból, ahol körülbelül egy hétig dolgozott együtt a stábbal. „Munkámért rendesen megfizettek" – jegyezte meg.

A férfi érthetetlennek tartja az angliai románok felháborodását, mert szerinte a film tárgyilagosan mutatja be a bevándorlók szigetországi hányódásait.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X