Titkos erdélyi üzemben készülnek a Louis Vuitton luxuscipői


-A A+

Hiába szerepel a Made in Italy felirat a Louis Vuitton cipőin, ezek közül számos darabot Erdélyben gyártanak - írja a 444.hu a The Guardian nyomán.

A gyár létét meglehetősen titokban tartották, semmiféle árulkodó feliratot nem látni a környéken, az épületet pedig erősen őrzik. A menedzsment állítólag még arra is nagy hangsúlyt fektetett, hogy a Google-ben bármi nyoma legyen a gyár létezésének – ez egyébként már csak azért is érdekes, mert lapunkban egy évvel ezelőtt már említettük, hogy erdélyi beszállítója is van a luxusmárkának.

A gyár a Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) egy kevéssé ismert leányvállalatának, a Somarestnek a nevén van. Korábban is jelentek már meg névtelen beszámolókra építve hírek arról, hogy a LV cipőit Romániában gyártják, és onnan szállítják őket Olaszországba, de az LVMH igazgatója (egyben Franciaország leggazdagabb embere), Bernard Arnault visszautasította akkor a vádakat.

A The Guardian viszont most bejutott a gyárba, és megerősítették, hogy heti több ezer, szinte teljesen kész Louis Vuitton cipőt visznek el onnan. Amikor először vették fel a kapcsolatot a Somaresttel, a vállalatnál egyszerűen letették a telefont, ahogy a Louis Vuitton név említése megtörtént. A vállalat később annyit közölt, hogy belső szabályzatuk miatt senkit nem engedhetnek be a gyárba.

A cikk szerint a gyár Nagydisznód közelében fekszik Szeben megyében, itt gyártják az akár több ezer eurót is érő cipőket. Az LVMH 2002-ben nyitotta az első üzemét itt, pár évvel később már heti 1500 pár cipőt gyártottak itt a The Guardian információi szerint. A jelenlegi termelési adatok ugyan titkosak, de egyes elérhető információkból lehet becsülni, e szerint éves szinten százezer pár cipő készülhet Nagydisznódon. 2009-ben nyitottak még egy gyárat a környéken, a szintén Szeben megyei Feleken. Itt az információk szerint táskák részleteit gyárthatják.

Francia munkaerő

Kiderült, a középvezetőket Franciaországból hozzák, ahogy az alapanyagok is onnan származnak. A cipőket nem fejezik be Erdélyben, a gyártás utolsó szakasza Franciaországban és Olaszországban történik, ezért az EU-s szabályok szerint rá lehet tenni a "Made in Italy" és "Made in France" feliratot a termékekre.

A trükk az, hogy a cipők talpa kerül fel mindig Franciaországban vagy Olaszországban, ez pedig a jelenleg hatályos törvények alapján lehetővé teszi, hogy az egész cipőt olasz vagy francia termékként lehessen eladni.

A gyár összesen 734 helyi lakost foglalkoztat, és havi átlag 133 eurót fizetnek a The Guardian cikke szerint.








EZT OLVASTA MÁR?

X