A Magyar Tudományos Akadémia mellett álltak ki kolozsvári magyarok


-A A+

Kedden délután flashmobbal tiltakoztak – többnyire értelmiségi – magyarok a Magyar Tudományos Akadémia tervezett átalakítása ellen.

Mint azt korábban megírtuk, a megszüntetett alapfinanszírozás, az intézmény feladarabolásának és a kutatóintézetek átcsoportosításának  a kormány által bejelentett szándéka sodorja bizonytalanságba a Magyar Tudományos Akadémiát az intézmény tagjai szerint. 

Ez ellen kívántak demonstrálni Magyarország Főkonzulátusa előtt Kolozsváron, kedden délután két órától helyi magyarok. A Kolozsvár kiáll az MTA-ért elnevezésű tiltakozásra érkezőket arra kérték, hozzanak magukkal olyan könyvet, amely számukra a magyar tudományosságot jelenti.

Ilyen könyvek szép számban megjelentek (lásd. galériánkat), de volt, aki azt mondta, azért hozta magával az elektronikus olvasóját, hogy ezzel is jelezze: a tudomány ingyen, szabadon hozzáférhetővé kell váljon mindenki számára, erre pedig az e-könyvek jelentenek megoldást.

A demonstráció meghirdetői azt írták a Facebookon: "Gyűljünk össze Magyarország kolozsvári főkonzulátusa előtt, és mutassuk meg, hogy a magyar tudomány ügye, az Magyar Tudományos Akadémia sorsa számunkra, erdélyiek, kolozsváriak számára is fontos. Ne hagyjuk, hogy az MTA jelentéktelen tudósklubbá silányuljon, álljunk ki Magyarország legfontosabb kutatóintézeti hálózatátért!"








EZT OLVASTA MÁR?

X