Hiába kérik, nem Szent László szobra kerül Nagyvárad főterére


-A A+

Lovasszobrot cserélnek a Szent László téren, Vitéz Mihály helyére Ferdinánd király szobra kerül, amelyet a tervek szerint május 23-án avatnak fel.

Nagyváradon hamarosan megkezdik a Vitéz Mihály-szobor leszerelését, miután május 6-án a nagyváradi polgármesteri hivatal megkapta a kulturális minisztérium engedélyét a szobor elköltöztetésére, tájékoztatott az önkormányzat sajtószolgálata. A Nagyváradi Egyetemmel kötött protokollum alapján a szobrot a képzőművészeti karon tárolják, és elvégzik a felújítását is. A szobor a későbbiekben az Emanuil Gojdu térre kerül, az ortodox katedrális elé, amihez szintén megkapták a kulturális tárca jóváhagyását.

A Szent László (ma Unirii) térre Vitéz Mihály szobra helyére Ferdinánd román király szobra kerül, ezt a tervek szerint május 23-án, a király nagyváradi látogatásának évfordulóján avatják fel. A szoborcsere a románság körében sem aratott osztatlan sikert: tavaly novemberben viták után a tanács nemzeti liberális párti többsége hagyta jóvá a tervet. Akkor Constantin Moşincat, a szobrot állíttató Vitéz Mihály Kulturális Egyesület képviselője vitázott Ilie Bolojan polgármesterrel, előbbi szerint ugyanis a szobor az egyesület tulajdona, és nem értettek egyet az elköltöztetésével.

Az RMDSZ az elmúlt években többször is javasolta, hogy Szent László király szobrot kapjon a város főterén, április 20-i közleményük szerint pedig az Erdélyi Magyar Néppárt képviselői is iktattak a polgármesteri hivatalnál egy petíciót, amelyben ugyanezt kérik. A novemberi tanácsülésen Kirei Melinda RMDSZ-es frakcióvezetőnek adott válaszában a polgármester leszögezte: Szent László királynak két szobra is van a római katolikus bazilika mellett, a harmadik pedig a várban kap majd helyet.

Erődemonstráció tere

A szoborcseréről Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke a Maszolnak elmondta, a nagyváradi főtér az elmúlt száz évben folyamatosan a hatalmi erődemonstráció terévé vált. A két világháború között Ferdinánd király szobrát, aztán az országzászlót, majd a város szovjet katonai elfoglalásának emlékére ágyúkat és műemlékeket állítottak oda. A kilencvenes évek elején, a Nagy-Románia Párt fellendülése idején a hadsereg nyomására az egyesülést jelképező Vitéz Mihály kapott szoborot, most pedig visszatérnek a százéves hagyományokhoz, Ferdinánd királyhoz, mondta az ügyvezető elnök.

„Sajnos az elmúlt száz évben nem gondolt senki a város szellemiségére, annak valós múltjára és alapítójára. Ez van a jelenlegi polgármesteri koncepcióban is, amely nem tudott mentesülni ettől a hozzáállástól” – fogalmazott Szabó Ödön, aki azt is felidézte, hogy az előző mandátum idején, amikor még nem volt a polgármesternek kétharmados többsége, az RMDSZ-nek sikerült megakadályoznia a Vitéz Mihály-szobor áthelyezését az Olaszi temetőbe. Ezt a jelenleg a városvezető mellett lévő magyarok már nem tudják produkálni, nincs ehhez erejük és sok minden mással foglalkoznak, fűzte hozzá.

„Nekünk továbbra sem szabad lemondanunk azokról a koncepciókról, amelyek szerint a Szent László teret a városban élő közösségeket integráló térré is lehet alakítani, erre több alkalommal is tettünk javaslatot. Továbbra is azt képviseljük, hogy a városnak a főterén nem uralkodást szimbolizáló üzenetek kell megfogalmazódjanak, hanem a közösségek mindegyike meg kell találja magát. Mi ehhez tartjuk magunkat javaslatainkkal” – mondta az ügyvezető elnök.

Hozzátette: „Az elmúlt harminc évben már többször alakították át ezt a főteret, és ez sosem volt végleges. Biztos vagyok benne, hogy eljön egy olyan időszak, amikor az a szemlélet lesz a domináns, amit mi is képviselünk, és újra lehet rendezni a tereket immár úgy, hogy mindenki magáénak érezhesse. Bármit tettek az elmúlt száz évben, a főtér meghatározó eleme maradt számunkra a Szent László templom, a kommunisták sem tudták elhúzni, lerombolni, ha úgy tetszik, ezen a műemlék templomon keresztül jelen vagyunk a főtéren. Nyilván ezt köztéri alkotásban is szeretnénk elérni, akár egyházi személyiségek, akár történelmi személyiségeink kapcsán is. Lesz jó pillanat erre, és még a mi időnkben.”

 

 








EZT OLVASTA MÁR?

X