Teodorovici: ötezer eurós értékjegyet kap hétezer fogyatékkal élő személy


-A A+

Több mint hétezer fogyatékkal élő személy kap ötezer euró értékű utalványt – jelentette be csütörtökön Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, aki ügyvivő jelleggel ellátja az európai alapokért felelős miniszteri tisztséget is. A Humánerőforrás Operatív Program (POCU) keretében létrejött projektre vonatkozó szerződést a kormánypalotában írták alá.

Teodorovici szerint az értékjegyek, melyekre 10 és 65 év közötti fogyatékkal élő személyek jogosultak, hozzájárulnak majd az érintettek életminőségének javításához, többek között azáltal, hogy olyan eszközöket tudnak beszerezni, amelyek segítik társadalmi beilleszkedésüket, és azt, hogy munkahelyhez jussanak.

„A munkahelyszerzést segíti az a kormányprogram is, amely másfél éven keresztül havi 2250 lejjel támogatja azokat a munkáltatókat, akik fogyatékkal élő személyeket alkalmaznak” – közölte Teodorovici.

Adrian Vlad Chiotan, a fogyatékkal élők országos hatóságának vezetője elmondta: a projekt időtartama három év, az utalvány érvényessége hat hónap, és ha nem használják fel, új utalvány kérhető. Hozzátette: a kéréseket a megyei szociális igazgatóságokhoz kell benyújtani, de azt egyelőre ne közölték, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni, és milyen szempontok alapján bírálják el az igényléseket.

A Victoria-palotában ugyanakkor aláírtak két másik projekt indítására vonatkozó szerződést, amelyek a tanulók, illetve az egyetemisták szakmai gyakorlatát támogatja.

„Gyakorlatilag 100 millió eurót fektetünk a szakképzés újraindítására és fejlesztésére. Az első program 70 millió eurós finanszírozást biztosít mintegy 27 ezer tanuló gyakorlati képzésének támogatására. A második program 30 millió euróval támogatja mintegy ötezer egyetemi hallgató szakmai gyakorlatát” – magyarázta az európai alapok ügyvivő minisztere.
EZT OLVASTA MÁR?

X