Történelmi pillanatok: Ferenc pápa tart szentmisét Csíksomlyón (percről percre)


-A A+

A csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége, a párbeszéd, az egység és a testvériség jele, és tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is - mondta Ferenc pápa szombaton homíliájában a Csíksomlyón több tízezer hívő előtt bemutatott szentmiséjén. Percről percre követjük a helyszínről az eseményeket. 

19:34

Nyisztor Tinka néprajzkutatóval, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének egykori vallási felelősével, a magyar nyelvű misézés lelkes aktivistájával beszélgettünk a pápalátogatás után. (VIDEÓ: Varró-Bodóczi Zoltán)

14:27

A Csíksomlyón tartózkodó munkatársaink román zarándokokat, egy miskolci házaspárt és két székelyföldi lányt is kérdeztek szombat reggel arról, hogy milyen gondolatokkal érkeztek Ferenc pápa szabadtéri szentmiséjére. (VIDEÓ: Varró-Bodóczi Zoltán)

13:16
Himnusszal ért véget a szertartás

A szentmise végén Ferenc pápa elhelyezte a helyszínre szállított Mária kegyszobor lábánál az arany rózsát. A szertartás a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget. A szervezők első becslése szerint 80 és 100 ezer között lehetett a pápai szentmisén részt vevők száma.

13:15
Jakubinyi György érsek köszönetet mondott

A római katolikus egyházmegyék nevében mondott köszönetet a Szentatyának Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. Megköszönte Ferenc pápának, hogy Erdélybe látogatott, felidézve, hogy húsz évvel ezelőtt Szent II. János Pál pápa kénytelen volt Bukarestre korlátozni romániai vizitjét. Jakubinyi felidézte, hogy a néhai pápa akkor megígérte, újra elzarándokol Romániába, de erre már nem kerülhetett sor.

Az érsek örömmel állapította meg, hogy Ferenc pápa látogatásával, húsz év múltán beteljesült a négy - gyulafehérvári, váradi, szatmári és temesvári - magyar és székely többségű erdélyi katolikus egyházmegyék híveinek a vágya.

A gyulafehérvári érsek Xantus Gézának az Ahol az ég és föld találkozik című festményével ajándékozta meg a pápát, Ferenc pápa pedig egy miséző kelyhet adott át az érseknek. (MTI/Maszol)

 

12:46
Magyarországi politikusok a szentmisén

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Habsburg György, Magyarország utazó nagykövete és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke Ferenc pápa szentmiséjén a csíksomlyói hegynyeregben. De jelen vannak szép számmal az RMDSZ politikusai is: munkatársaink Kelemen Hunor szövetségi elnököt, Borboly Csaba tanácselnököt és Ráduly Róbert csíkszeredai polgármestert látták a tömegben.

12:44
Az élő közvetítésben nem látszik, de vannak magyar zászlók is

Bár voltak, akik attól tartottak, nem lehet majd zászlókat hozni Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére, a helyszínen nyoma sincs annak, hogy bármilyen tiltás lenne érvényben. A tömegben az egyházi, gyülekezeti jelképek mellett feltűnnek település-zászlók, valamint a piros-fehér-zöld magyar- és az égszínkék székely zászlók is.

12:41
A gyenge felé fordítja tekintetét az Isten

„Ez a zarándoklat tekintetünket Máriára és az Isten általi kiválasztottság titkára irányítja”, folytatta Ferenc pápa. A Római Birodalom és Izrael perifériájáról származó Mária „igen”-jével elindította a „gyöngédség forradalmát”, mondta, ami az „Isten általi kiválasztottság titka”: a gyenge felé fordulás összezavarja az erőseket. „Arra ösztönöz, bátorít minket, hogy mi is hozzá hasonlóan mondjuk ki az „igen”-ünket, hogy végigjárjuk a kiengesztelődés ösvényeit” – hangoztatta, majd az Evangélium követésére intette a híveket. 

12:35
Közös jövőépítésről beszélt a Szentatya

A zarándokok egy „minden helyzetben szolidáris karavánná” válnak a jövőépítés érdekében. Ne arra figyeljünk a zarándoklat során, hogy mi lehetett volna – és nem lett –, hanem arra, ami ránk vár. „Zarándokolni annyit jelent, hogy hiszünk az Úrban, aki hozzánk jön és közöttünk van, előmozdítva és ösztönözve a szolidaritást, a testvériséget, a jó utáni vágyat, az igazságot és az igazságosságot” – magyarázta. 

Akik tegnap lemaradtak, a holnap főszereplőivé válhatnak, és a ma főszereplői holnap sem maradhatnak hátra – erre a küzdelemre való elköteleződést jelenti a zarándkolat. „Ez pedig a jövő szálainak kézműves összefonását teszi szükségessé” – fejtette ki.

12:28
„Járjunk együtt az úton”

Zarándokolni nem jelent egyebet, mint késztetést érezni arra, hogy „járjunk együtt az úton”, kegyelmet kérve az Úrtól, hogy „a régi és a mostani sérelmeinket és bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében”, folytatta gondolatát a Szentatya.

Zarándokolni nem más, mint érezni a meghívást és a késztetést, hogy járjunk együtt az úton, kérve az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket és bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében. 

Zarándokolni azt jelenti, hogy elszakadunk bizonyosságainktól és kényelmünktől, „egy új földi életnek a keresésében, amelyet az Úr nekünk akar ajándékozni”. Zarándokolni ugyanakkor kihívás, hogy „felfedezzük és továbbadjuk az együttélés lelkületét”, és nem félhetünk az érintkezéstől, találkozástól, segítségnyújtástól sem. 

12:21
Egy nép vagyunk

Az együvé tartozás és testvériség fontosságára hívta fel a figyelmet a Szentatya. Hangsúlyozta: ki kell alakuljon bennünk annak a tudata, hogy egy nép vagyunk. Ennek gazdagságát pedig pont a különböző kultúrák, nyelvek és hagyományok adják. „Isten hívő szent népe, amely Máriával együtt zarándokol az Úr irgalmát énekelve”, fogalmazott.

Arra intett: ne hagyjuk, hogy a múlt eseményei meggátolják a testvéri együttélést. „Ne hagyjuk, hogy azok a hangok és azok a sebek, amelyek az elkülönülést és a megosztottságot táplálják, megfosszanak minket a testvériség érzésétől. Nem szabad elfelednünk vagy tagadnunk a múlt összetett és szomorú eseményeit, azonban ezek nem jelenthetnek akadályt vagy ürügyet, hogy meggátolják a vágyott testvéri együttélést” – hangzott el Ferenc pápa szentbeszédében. 

12:10
A zarándoklat Erdély öröksége

„A kegyhelyek az ünnep és az ünneplés, a könnyek és az esdeklések helyei” – fogalmazott. Szentbeszédében Ferenc pápa érzékeltette: tudja, hogy minden pünkösdkor Csíksomlyóra tömegek zarándokolnak, hogy „megerősödjenek az Istenbe vetett hitben és a Szűzanya iránti tiszteletben, akit ez a fából készült csodálatos szobor jelenít meg”.

A csíksomlyói zarándoklat „Erdély öröksége”, jelentette ki, amely tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is. A párbeszéd, egység és testvériség jeleként értékelte, hogy a zarándoklaton más felekezetűek is részt vesznek.

12:01
„Isten iránti örömmel vagyok itt”

Isten iránti örömmel és hálával van ma jelen Csíksomlyón, kezdte szentbeszédét Ferenc pápa. A „történelmi értékekben és hitben gazdag, kedves” Mária-kegyhelyre „gyermekként” megyünk, hogy „égi Édesanyánkkal” találkozzunk és hogy egymásban valódi testvérre leljünk.

11:32
Megkezdődött a pápai szentmise

Elkezdődött a pápai szentmise. Úgy tűnik, nem sikerült tökéletesen megoldani a hangosítást: az énekeken kívül gyakorlatilag alig érthető mindaz, ami az oltárról elhangzik.

A biztonsági emberek igyekeznek diszkréten tenni a dolgukat: a legtöbb katona és csendőr be van húzódva a helyszínt körülvevő erdők szélére, és onnan figyelik az eseményeket.

Közben egyre több emberen tűnik fel a mentősök által használt hőszigetelő takaró, sokan átáztak és átfáztak a reggel óta tartó esőben. Különben az égi áldás a pápa érkezésére abbamaradt.

 

11:27
Ott van, ni!

A zarándokok kivetítőn is nézhették a pápa érkezését.

11:10
Megérkezett a helyszínre Ferenc pápa

Az összegyűlt hívek tapsa és örömujjongása közepette megérkezett a csíksomlyói szentmise helyszínére Ferenc pápa. A pápamobilon érkező egyházfő derűsen köszöntötte az egybegyűlteket. A zarándokok a pápa érkezését követően a régi székely himnuszként ismert „Ó, én édes jó Istenem” kezdetű énekbe kezdtek bele orgonakísérettel.












EZT OLVASTA MÁR?

X