Történelmi pillanatok: Ferenc pápa tart szentmisét Csíksomlyón (percről percre)


-A A+

A csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége, a párbeszéd, az egység és a testvériség jele, és tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is - mondta Ferenc pápa szombaton homíliájában a Csíksomlyón több tízezer hívő előtt bemutatott szentmiséjén. Percről percre követjük a helyszínről az eseményeket. 

11:09
67 zarándok szorult orvosi ellátásra

Reggel fél tízig 67 személyt, köztük 36 gyereket, kellett ellátniuknak az orvosoknak Csíksomlyón. A kiskorúak a hideg idő miatt szorultak az orvosok segítségére. (Hotnews)

11:04
Megérkezett Viorica Dăncilă miniszterelnök

Néhány kormánytag kíséretében érkezett meg Csíksomlyóra szombat délelőtt Románia miniszterelnöke. 

11:04
Böjte Csaba csíkszentdomokosi házikenyeret hozott Ferenc pápának

Ezer gyermek kíséretében érkezett Csíksomlyóra Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője. Az atya és pártfogoltjai nem érkeztek üres kézzel: hagyományos, Csíkszentdomokoson sütött házi kenyeret hoztak Ferenc pápának ajándékba. Böjte Csaba csaknem hetven gyermekotthont működtet Erdély-szerte, az ott élő gyermekek ajándékaként hozta a szentatyának a házikenyeret.

11:00
Nem tudnak mind bejutni a regisztrált zarándokok

A bekerített területre 110 ezer zarándokot regisztráltak, de a körülmények nem teszik lehetővé, hogy mindannyian bejussanak – írja az MTI helyszíni tudósítója.

10:55
Sok a rohammentős a helyszínen

A zarándokok biztonságára több tucat rohammentő egység ügyel a helyszínen.

10:45

A Maros megye jelképének számító marosfelfalui bronz fibula másolatát adta ajándékba szombaton a marosvásárhelyi repülőtéren Ferenc pápának Mircea Duşa megyei prefektusa. A kitüntetést, amely a bronzkori lelet másolata, prefektusi rendelettel ítélték oda a szentatyának. A prefektus szerint a helyi hatóságokat „viszonylag későn” értesítették, hogy a pápa Marosvásárhelyt érintve megy Csíksomlyóra, ezért „csak néhány helyi lakos” volt jelen érkezésekor. (Agerpres)

10:28
Alig érezhető a biztonsági erők jelenléte

A helyszínen lévő munkatársaink gyakorlatilag semmilyen biztonsági ellenőrzést nem tapasztaltak. A Hármashalom-oltárig lehet sétálgatni, csak akkor szólnak, ha megáll az ember. A csendőrök egyébként nagyon kedvesek, és tudnak angolul is.

10:05
A szentmise egy óriási kivetítőn is követhető lesz

09:55

Reggel hét óra óta nagy intenzitással esik az eső Csíksomlyón és környékén. A pápai szentmisére érkező hívek esernyőerdő fedésében és esőköpenyben igyekeztek megközelíteni a Kis- és Nagy Somlyó közötti helyszínt.

09:44

Heves esőzésekre figyelmeztet azonnali (nowcasting) típusú előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). 

A szakemberek szerint Hargita megye településein egyelőre tíz óráig lehet esőre számítani, a csapadék mennyisége elérheti a 35 litert négyzetméterenként. 

09:25
Autóval, nem helikopterrel érkezik a pápa

A helyszínen tartózkodó munkatársaink információi szerint az előzetes tervektől eltérően Ferenc pápa nem helikopterrel, hanem autóval érkezik Marosvásárhelyről Csíksomlyóra. Szintén az időjárás miatt döntött az utolsó pillanatban az egyházfő biztonságáért felelős tárcaközi bizottság arról, hogy a pápa repülője nem Bákóban, hanem Marosvásárhelyen száll le.

09:13
Három irányból is érkeznek a zarándokok a helyszínre

09:04
Zuhogó esőbe vonulnak a zarándokok a hegynyeregbe

Az eső még nem állt el. A zarándokok fegyelmezetten kaptatnak fel a hegynyeregbe.

08:37

Korábban a szervezők a Maszolnak azt nyilatkozták, bíznak abban, hogy eső nélkül lezajlik a csíksomlyói pápalátogatás, hiszen „szokott kisebb csoda történni ilyenkor”. Végül nem történt csoda.

08:19

Azok számára, akik nem tudnak a helyszínen jelen lenni: a Duna TV-n élőben lesz látható Ferenc pápa szentmiséje. Emellett egész napos műsorfolyammal: háttérműsorokkal, exkluzív interjúkkal, dokumentumfilmekkel, helyszíni tudósításokkal készül a közmédia a székelyföldi pápalátogatásra.












EZT OLVASTA MÁR?

X