Csaknem 15 tonna újrahasznosítható hulladékot gyűjtöttek székelyföldi iskolások


-A A+

A napokban átadták azokat a nagyméretű, szelektív szeméttárolókat, amelyek egy hulladékgyűjtő verseny legeredményesebb iskoláihoz kerültek. A márciusban meghirdetett verseny során 19 iskola 8 ezer diákja csaknem 15 tonna újrahasznosítható hulladékot gyűjtött össze Csíkszeredában és környékén.

Eredményesen zárult az ECO Csík térségi hulladékgazdálkodó vállalat március végén meghirdetett és május végén zárult iskolák közti hulladékgyűjtő versenye. A felhívásra 19 tanintézmény 31 egysége nevezett be, és az itt tanuló 8 010 diák összesen 14 466 kg újrahasznosítható hulladékot gyűjtött. Mint az ECO Csík térségi hulladékgazdálkodó vállalat közleményéből kiderül: 12 csíkszeredai és hét vidéki iskola közül a legtöbb mennyiségű hulladék a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskolában gyűlt (3 489 kg), a létszámarányos leosztás alapján azonban a szintén csíkszeredai Xantus János Általános Iskola teljesített: 341 diák 2 244 kg hulladékot adott le (6,5 kg/diák).

A Xantus János Általános Iskola aligazgatójának, Székely Adélnak a cég ügyvezető igazgatója, Pál Tamás július 12-én, pénteken adta át az 1 100 literes, újrahasznosítható műanyag-, papír- és fémhulladék tárolására alkalmas konténert és a 240 literes, üveg gyűjtésére szolgáló, ugyancsak kültéri szeméttárolót. Ugyanilyen edényekkel gazdagodott a Nagy Imre Általános Iskola, valamint a lövétei Székely Mózes Általános Iskola.

Szerződést köthetnek az iskolákkal hulladékfelvásárlásra

A többi részt vevő tanintézmény (Csíkszeredából a József Attila, a Petőfi Sándor és a Liviu Rebreanu Általános Iskola, a Márton Áron Gimnázium, a Kájoni János, a Kós Károly, a Venczel József és a Székely Károly Szakközépiskolák és a Nagy István Művészeti Középiskola, továbbá a csíkcsicsói Kájoni János Általános Iskola, a madéfalvi Zöld Péter Általános Iskola, a csíkszentmihályi Arany János Általános Iskola, a Csíkpálfalva községbeli Márton Ferenc Általános Iskola, a csatószegi Benedek Elek Általános Iskola, a Tudnád községbeli Imets Fülöp Jákó Általános Iskola és a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola) három-három darab 50 literes kukát kapott díjként. Ezeket a folyosókon vagy az osztálytermekben helyezhetik el.

A verseny során papírhulladék gyűlt a legtöbb (10,8 tonna), ugyanakkor 2,2 tonna PET-palack és 500 kg egyéb típusú műanyaghulladék hasznosulhat újra az akció eredményeként. A kezdeményezés hozadékaként néhány iskolával hamarosan szerződést is köt az ECO Csík szelektíven gyűjtött újrahasznosítható hulladék felvásárlására.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X