Válságstáb a magyar diákokért: oktatási szakembereket ültetnek tárgyalóasztalhoz a szülők


-A A+

A magyar diákok érettségi eredményeinek javulásának érdekében hárompontos cselekvési terv kidolgozását szorgalmazza a Magyar Szülők Szövetsége, amiről kedd délelőtt, Marosvásárhelyen egyeztetnek a meghívott oktatási szakemberekkel – tudtuk meg Csíky Csengelétől, a szülői szövetség elnökétől. 

Az idei érettségi eredmények láttán – mely az utóbbi évek egyik leggyengébb teljesítményét mutatta – a Magyar Szülők Szövetsége bejelentette: szakmai válságstábot hív össze a jobb vizsgaeredmények érdekében. Az első ülésre kedden, Marosvásárhelyen kerül sor, a jövőben rendszeres találkozókat terveznek. 

Mint ismert, az óvások elbírálása utáni, végleges érettségi eredmények szerint a vizsgázók 69,1 százalékának teljesítménye ért átmenőt, az idei végzősök átmenési aránya idén 75,5 százalékos.

Csíky Csengele, a szülői szövetség elnöke a Maszolnak elmondta: a kedd délelőtti találkozóra a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ), a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ), a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és a kisebbségi oktatásért felelős államtitkárság küldöttségét várják, valamint magyar főtanfelügyelőket és főtanfelügyelő-helyetteseket, illetve azon Hargita, Kovászna és Maros megyei iskolák igazgatóit, ahol sok diáknak nem sikerült átmenő jegyet szereznie az érettségin. Emellett előzetes bejelentkezés alapján szülők is részt vehetnek a tárgyaláson. 

„Egyelőre a politikai szervezeteket ebbe a válságstábba nem várjuk, a későbbiekben fogjuk őket megkeresni”, tette hozzá a kezdeményező szervezet vezetője. 

Hárompontos cselekvési terv

A cél egy hárompontos cselekvési terv kidolgozása. Csíky Csengele rámutatott: az első, rövid távú tervük, hogy a pótérettségiző diákoknak segítsenek felkészülni a vizsgákra. Pedagógusok, szaktanárok bevonásával olyan „intenzív táborokat, együttléteket” szerveznének a következő 3-4 hétben, ahol a tanulók hatékonyabban felkészülhetnek a „legszükségesebb tantárgyakból”, amely elsősorban a román nyelv és irodalmat jelenti, de matematika felkészítőket is terveznek. Hozzátette, a szülők részéről fogalmazódott meg az erre való igény. 

Középtávú terveik közé sorolta a szülői szövetség elnöke a jövő évi érettségi átgondolását, „hogy hogyan tudunk segíteni a legnehezebb területeken a diákoknak, tanároknak és iskoláknak abban, hogy fel tudjanak készülni az érettségire”. Végezetül pedig hosszú távon oktatási reformokat terveznek: egy teljesen más szempontok szerint működő „közoktatáspolitikai munkamenet” kidolgozását, valamint egy olyan munkacsoport létrehozását, ami az óvodától az éretségiig segíti koordinálni a romániai magyar közoktatást. 








EZT OLVASTA MÁR?

X