Egészségügyi miniszter: visszahúzódóban a hálapénz jelensége a kórházakban


-A A+

Egyre kevesebben adnak hálapénzt a kórházakban, de a jelenség még létezik, mert nagyon mélyen gyökerezik a romániai társadalomban - mondta hétfőn Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

Az egészségügyi tárca vezetője egy tematikus vitán vett részt a parlamentben, amelynek végén reagált azokra a sajtóhírekre, miszerint „képtelen megoldani” a hálapénz-problémát.

„Nyilván nem tudom egyedül megoldani ezt a problémát, vannak erre vonatkozó törvényeink, vannak megoldásaink, amelyeket a kórházaknak alkalmazniuk kell, ugyanakkor viszont egyesek vonakodnak felszámolni a jelenséget. Már korábban is mondtam: idő kell, amíg ez eltűnik. A rendelkezésünkre álló jelentésekből az derül ki, hogy csökkenőben van a jelenség, de nem fog hirtelen eltűnni. Nagyon mélyen él a köztudatban. Igen, most is létezik ez a jelenség a kórházakban” - mondta Pintea.

A miniszter szerint egyrészt a büntetésektől való félelem, másrészt a megnövekedett egészségügyi bérek, de a páciensek erre a kérdésre irányuló figyelme és a médiakampány is hozzájárult ahhoz, hogy egyre kevesebb beteg fizet hálapénzt.

Sorina Pintea azt javasolja a pácienseknek, hogy ha pénzt kérnek tőlük egy kórház alkalmazottai, azonnal értesítsék az intézmény vezetőségét. Azt is megerősítette, hogy továbbra is a sürgősségi kórházakban tartja magát a legerősebben a csúszópénz jelensége.
EZT OLVASTA MÁR?

X