Szent György Napok: megnyílt a vásári hétvége (VIDEÓ)


-A A+

Hivatalosan is megnyílt péntek délután a 22. Szent György Napok vásári hétvégéje. A koncertek és ifjúsági programok mellett a vásárokra is várják az érdeklődőket: a Mikó utcában az ipari cikkek, a Kós Károly utcában kézműves termékek kaphatóak.

Az idei Szent György Napok is, mint mindig, az ünnepélyes felvonulással kezdődött, ahol a kiállítók és kézműves művészek mellett a város elöljárói is felvonultak. A Szent György-napi ünnepélyes felvonulás után Antal Árpád András polgármester mondott vásárnyitó beszédet a Szent György-téri színpadon.

„Büszkék vagyunk arra, hogy ez a rendezvény nemcsak Erdély legnagyobb és legfontosabb városünnepe, hanem arra is, hogy időközben Erdély egyik legkedveltebb fesztiváljává vált. A Szent György Napoknak nagyon sokat köszönhet közösségünk”—jelentette ki az elöljáró. Emlékeztetett arra, hogy a rendezvénysorozat lehetőség arra is, hogy a helyi közösség értékeit újra felfedezze és azokat másoknak bemutassa.

Elmondta, a vásárnyitón szimbolikusan megjelenítik azt, amire a legbüszkébbek a sepsiszentgyörgyiek, ami a mi szülőföldjükről és egyben róluk szól. Beszélt a „székely aranyról”, az ásványvízről, a pityókás székely kenyérről, a háromszéki kultúráról és a „tiszta levegőnket szimbolizáló anyaföldről”.

„Ilyen hangulat nincs a bevásárlóközpontokban, a shopping centerekben. A modern bevásárlás nem közösségi élmény, de egy vásár az!” – zárta beszédét Antal Árpád. „Miénk itt a tér! Hajrá Szentgyörgy, hajrá Székelyföld!” – tette hozzá a polgármester.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YpRLJfJEz-Y

A tapsvihar után felszólalt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is, aki boldog névnapot kíván a Györgyöknek és a Szent György Napoknak. Háromszék mozdonyának nevezte Sepsiszentgyörgyöt, és megdicsérte a polgármestert, amiért belevágott az Európa Kulturális Fővárosa címért folyó küzdelembe. Beszéde végén jó szórakozást és gyümölcsöző munkát kívánt mindenkinek. Az ünnepi megnyitót a rétyi fúvószenekar zárta.

A felvonuló társaság már nagyrészt megtöltötte a Sugás Áruház előtti teret, s a nagy tömeg látványa további érdeklődőket csalogatott a színpadhoz. A hangulatot csak tetőzte a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar felvezetőkoncertje, valamint a XI. Székely Határőr Huszárezredének színpad előtti sorfala.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X